Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Bojnický zámok prinesie hororovo-romantickú šou Spiritus Mortis

Pohľad na Bojnický zámok. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Autori využívajú motívy z lokálnych legiend a vďaka ich nápadnej podobnosti s poviedkami Edgara Allana Poa vzájomne prepájajú tieto svety.

Bojnice 15. februára (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice pripravuje ďalší ročník podujatia Strašidelný zámok. Na prelome apríla a mája prinesie pre návštevníkov audiovizuálnu hororovo-romantickú šou pod názvom Spiritus Mortis. TASR o tom vo štvrtok informovala PR manažérka múzea Petra Gordíková.

"Autori využívajú motívy z lokálnych legiend a vďaka ich nápadnej podobnosti s poviedkami Edgara Allana Poa vzájomne prepájajú tieto svety. Vzniká tak dielo s unikátnou estetikou a so silným, emóciami nabitým príbehom," načrtla Gordíková. Na hradných nádvoriach, v komnatách, hrobke či zámockom parku sa podľa nej tak odohrá desivý príbeh o láske a zrade, vernosti a krutosti, moci a jej strate.

Režisérom bude Peter Serge Butko, podľa ktorého sa autori podujatia sústredia na emócie, atmosféru, prežitok a fantáziu. "Využívame prvky gotického romantizmu, ktorý ponúka skvelú možnosť prerozprávať jednoduchý, ale mystikou a tragédiou naplnený dej. A na to nám skvelo poslúžia priestory hradu a nádvorí," priblížil Butko.

Butko je režisér a producent pôsobiaci na medzinárodnej scéne. Pochádza z Prievidze a do regiónu sa v kreatívnom projekte vracia po 30 rokoch. Spolupracoval s množstvom významných osobností českej i slovenskej kultúrnej scény v oblasti divadla, hudby, televízie i filmu. Jeho posledným počinom na slovenskej scéne bol celovečerný hraný film Vitaj doma, brate!.

Spiritus Mortis prináša SNM - Múzeum Bojnice v rámci podujatia Strašidelný zámok. Prehliadky sa budú konať od 25. do 28. apríla a následne od 4. do 8. mája.