Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V Bojnickom zámku sprístupnili návštevníkom nové expozície

Na snímke slávnostné otvorenie expozície v Päťhrannej veži. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Päťhranná veža kedysi slúžila ako obranné opevnenie proti palným zbraniam. Posledný feudálny majiteľ zámku gróf Ján Pálfi však v nej inštaloval obrazy z obdobia renesancie a gotiky.

Bojnice 2. júla (TASR) – V Bojnickom zámku od dnešného dňa sprístupnili návštevníkom nové expozície. Predovšetkým je to Päťhranná veža, ktorá kedysi slúžila ako obranné opevnenie proti palným zbraniam. Posledný feudálny majiteľ zámku gróf Ján Pálfi však v nej inštaloval obrazy z obdobia renesancie a gotiky. Niekoľko rokov v nej bol aj vzácny Bojnický oltár, desať doskových obrazov stredovekého maliara Narda di Cione.

„Keďže oltár je už na pôvodnom mieste v zámockej kaplnke, pristúpili sme ku komplexnej rekonštrukcii Päťhrannej veže a vrátili sme sa k pôvodnému zámere grófa Pálfiho, umiestnili sme tam gotické obrazy, sochy a tapisérie, prevažne z jeho zbierok. Priestory boli obnovené v rámci Regionálneho operačného programu, spolufinancovaného Európskou úniou vo výške 85 percent z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 15 percentami zo štátneho rozpočtu. Výška poskytnutého nenávratného finančného príspevku predstavovala niečo vyše 981.500 eur.“, informoval riaditeľ Múzea Bojnice Ján Papco.

Zdôraznil, že aj vďaka tomuto príspevku mohli vzácne umelecké artefakty inštalovať novým, na Slovensku zatiaľ ojedinelým technickým spôsobom. Každý obraz, plastika, či tapiséria je umiestnená vo zvláštnej presklenej vitríne, v ktorej prístroje automaticky udržujú stálu teplotu a vlhkosť, čo prispieva k ich ochrane. Návštevníci si tak majú možnosť úplne zblízka pozrieť vystavené diela, čo predtým nebolo možné.

Kaplnka s Bojnickým oltárom

Na snímke postava Boha Otca od neznámeho autora z prelomu 15. a 16. storočia, ktorá pochádza z pôvodných zbierok grófa Jána Pálfiho. Je súčasťou exponátov gotiky v Päťhrannej veži.
Foto: TASR/Pavol Remiaš
V prehliadkovej trase je aj spomínaná kaplnka s Bojnickým oltárom, ktorý je umiestnený v rovnakom lokálne klimatizovanom boxe. Novinkou pre návštevníkov je aj rovnako komplexne zrekonštruovaná najväčšia reprezentačná miestnosť zámku, Huňadyho sála. V nej dominuje obrovský barokový drevený pozlátený luster, so 110 svietiacimi bodmi, ktorý je najväčší nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Pochádza z pozostalosti bohatej rodiny Stummerovcov, ktorá v minulých storočiach zhromaždila vo svojich zámkoch a kaštieľoch množstvo umeleckých diel. „Preto sme Huňadyho sálu doplnili aj obrazmi z ich majetku, sú tam portréty viacerých Stummerovcov, ale aj obrazy rôznych výjavov z ich života a ďalšie vzácne diela“, doplnil Papco.

Význam zrekonštruovaných priestorov zámku a novootvorených expozícií, pre uchovanie tohto významného kultúrneho dedičstva, vyzdvihla na ich slávnostnom sprístupnení zástupkyňa generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Gabriela Podušelová. Uviedla, že prispejú k aj k väčšiemu estetickému zážitku návštevníkov zámku. Pripomenula, že zámok za viac než 50 rokov od svojho sprístupnenia verejnosti, videlo už niekoľko miliónov ľudí z celého sveta. “Verím, že obnovenie Päťhrannej veže, je len prvým krokom, že to bude pokračovať rovnakým tempom ďalej, až bude raz komplexne zrekonštruovaný celý Bojnický zámok, ktorý patrí medzi skvosty“, uzatvorila Podušelová.