Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Bošáca je mekkou slovenského ovocinárstva a legendárnej slivovice

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Oživiť zašlú slávu ovocinárstva sa najmä v posledných rokoch rozhodla obec v spolupráci so skupinou nadšencov výsadbou tradičných krajových odrôd ovocných stromov rastúcich v oblasti Bielych Karpát.

Bošáca 31. marca (TASR) – Mekka slovenského ovocinárstva, pálenie našej najznámejšej slivovice, rodisko niekoľkých významných slovenských osobností, ale aj dedina s typickými krojmi charakterizujú obec Bošáca v okrese Nové Mesto nad Váhom.

Hoci prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1380, najstaršie nálezy dokazujú, že malebná Bošácka dolina bola osídlená už v praveku. Bošáca je centrom Bošáckej doliny učupenej pod hrebeňmi Bielych Karpát, spolu s ňou dolinu tvoria obce Nová Bošáca, Haluzice, Trenčianske Bohuslavice a Zemianske Podhradie. Dnes je modernou obcou s takmer 1400 obyvateľmi, ktorá žije bohatým kultúrnym, spoločenským a športovým životom.

Celoslovensky sa obec preslávila nielen bošáckou slivovicou, ale aj prestížnym titulom Dedina roka 2013 v kategórii Dedina ako záhrada a druhým miestom v súťaži Dedina roka 2015. V minulom roku sa zviditeľnila hruškou ružovkou, ktorá sa stala slovenským stromom roka a tretím najkrajším stromom v Európe.

Historickou dominantou Bošáce je Kostol Nanebovzatia Panny Márie, k ďalším zaujímavostiam patrí Múzeum Bošáckej doliny, Bošácka pálenica či historická storočná sušiareň ovocia. Kataster obce je popretkávaný cykloturistickými trasami, lákadlom pre turistov je rozhľadňa na vrchu Hájnica, ale aj čarovné zákutia Chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty.

Oživiť zašlú slávu bošáckeho ovocinárstva sa najmä v posledných rokoch rozhodla obec v spolupráci so skupinou nadšencov výsadbou tradičných krajových odrôd ovocných stromov rastúcich v oblasti Bielych Karpát. Ročne sa z Bošáce na prelome 18. a 19. storočia vyviezlo asi 800 ton sliviek. Ovocie sa vozilo plťou po Váhu, neskôr vlakom až do Budapešti a Viedne.

TASR pripravuje na sobotu 1. apríla seriál spravodajských materiálov o obci Bošáca.