Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Nefunkčnú fontánu v Handlovej premenili na veľký záhon

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Náklady na úpravu a opravu tejto lokality v objeme 3000 eur uhradil firemný sponzor.

Handlová 15. februára (TASR) - Dlhodobo nefunkčný skelet fontány na ulici Československej armády v Handlovej premenili zamestnanci z mestskej spoločnosti Hater-Handlová na veľký záhon. Na jar tam plánujú zasiať trávu a neskôr i skalné ruže z vlastnej produkcie. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Skelet bývalej fontány bol v havarijnom stave. Z vrchnej tehelnej obruby odpadávali kusy starých tehál a hrozilo poškodenie zdravia," spomenula Paulínyová.

Priestor podľa nej využívali niektoré skupiny občanov na posedávanie, znečisťovali verejné priestory, čo si vyžadovalo častejšie čistenie tejto lokality. "V snahe zamedziť aj tomuto neduhu zamestnanci zrekonštruovali celý objekt skeletu bývalej fontány a prístupových schodov," ozrejmila.

Na opravu použil Hater technológiu suchého múrika, ktorý je postavený presným umiestnením kameňov bez použitia tekutého spojiva. "Múrik je vystavaný z andezitu, čo je kvalitné kamenivo, trvácny materiál, ktorý nezvetráva, lepšie odoláva nepriazni poveternostných vplyvov a mal by teda vydržať veky," priblížil záhradník Hateru Jozef Božik.

Výsledný efekt ešte dotvorí na jar nanovo vysiaty trávnik a hneď, ako to počasie dovolí, záhradníci doplnia celý múrik výsadbou skalných ruží z vlastnej produkcie.

Náklady na úpravu a opravu tejto lokality v objeme 3000 eur uhradil firemný sponzor.