Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Handlová sa chce uchádzať o zdroje na rekonštrukciu školy či MHD

Ilustračná snímka. Foto: TASR Miroslava Mlynárová

Mimorozpočtové zdroje chce mesto získať i na vybudovanie kamenného chodníka, čaká na vyhlásenie výzvy cez Miestnu akčnú skupinu Žiar.

Handlová 16. februára (TASR) - Mesto Handlová plánuje v tomto roku zrealizovať minimálne desať projektových zámerov, na ktoré chce získať mimorozpočtové zdroje. Uchádzať sa chce o prostriedky na rekonštrukciu materskej školy (MŠ) či ekologickú mestskú hromadnú dopravu (MHD). Projekty pripravujú i školy. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Prioritným projektom je rekonštrukcia MŠ na Morovnianskej ceste, kde chce mesto každý pavilón zatepliť, urobiť aj zmeny v dispozíciách, vylepšiť sociálne zariadenia," uviedol vedúci oddelenia mestských projektov Peter Cagáň.

Mesto podľa neho plánuje vybudovať i detské ihrisko v Handparku, na jeho výstavbu získalo financie z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Samospráva sa chce uchádzať i o zdroje na ekologickú MHD, na ktorú štát už vyhlásil výzvu. Cagáň priblížil, že prvotné podklady má už mesto pripravené a musí mať vykonaný aj prieskum trhu, od ktorého sa odvíja rozpočet.

S dopravou súvisí tiež dlhodobo plánovaný projekt vybudovania autobusovej stanice. "Aktuálna možnosť podpory vznikne i v tomto novom programovom období. Na Slovensku by mala vyjsť výzva zameraná práve na budovanie takýchto staníc v našom regióne," doplnil Cagáň.

Z úveru z Environmentálneho fondu bude mesto financovať rekonštrukciu verejného osvetlenia na Morovnianskom sídlisku. K väčším projektom patrí i pokračovanie činnosti kontaktného centra na pomoc ľuďom, ktorí sú v regióne ohrození stratou zamestnania.

Na projektoch pracujú aj handlovské základné školy. ZŠ na Školskej ulici chce zrekonštruovať telocvičňu, vybudovať multifunkčné ihrisko, ale aj bytový domček a vytvoriť v ňom priestor na vzdelávanie pre integrovaných žiakov. ZŠ na Mierovom námestí sa zameria na výmenu športových povrchov na školských športoviskách.

Mimorozpočtové zdroje chce mesto získať i na vybudovanie kamenného chodníka, čaká na vyhlásenie výzvy cez Miestnu akčnú skupinu Žiar.