Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Hornonitrianske mestá spojí cyklotrasa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Popri príprave hornonitrianskej cyklotrasy zabezpečuje TSK aj výstavbu 100 kilometrov dlhej Vážskej cyklomagistrály, prvých 17,5 kilometra už môžu cyklisti využívať.

Prievidza 1. decembra (TASR)- Štvoricu hornonitrianskych miest, a to Handlovú, Prievidzu, Nováky a Partizánske prepojí cyklotrasa. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) na jej príprave naďalej pokračuje, v súčasnosti zabezpečuje dokumentáciu pre územné rozhodnutie, informoval Matej Plánek z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

Popri príprave hornonitrianskej cyklotrasy zabezpečuje TSK aj výstavbu 100 kilometrov dlhej Vážskej cyklomagistrály, prvých 17,5 kilometra už môžu cyklisti využívať, pripomenul Plánek.

Cyklotrasu na hornej Nitre plánuje TSK vybudovať v rámci projektu Zelená župa, prvé kroky na realizáciu zámeru podnikol ešte v roku 2016, keď si dal vypracovať štúdiu realizovateľnosti. "Štúdia popisuje možné cyklodopravné prepojenie miest Partizánske, Nováky, Prievidza a Handlová s prihliadnutím na majetkovoprávne vzťahy a s dôrazom na bezpečnosť a komfort cyklistov," priblížil Plánek. Štúdia podľa neho zároveň posudzuje rôzne alternatívy vedenia trasy z hľadiska územnoplánovacej dokumentácie dotknutých obcí a miest, návrhy technických opatrení či možnosti financovania.

"Vypracovaná štúdia má definovať hlavnú nosnú kostru cyklotrasy v regióne hornej Nitry, na ktorú by sa mohli pripojiť okolité obce a ponúknuť tak svojim obyvateľom alternatívu k individuálnej motorovej doprave," uviedol krajský cyklokoordinátor Patrik Štrbák.

Nová cyklotrasa vedúca územím hornej Nitry bude stavebne rozdelená celkovo na štyri úseky. Prvý úsek povedie od hranice Nitrianskeho kraja po mesto Partizánske, druhý bude pokračovať z Partizánskeho do Zemianskych Kostolian. Tretí úsek prepojí Zemianske Kostoľany s Prievidzou a posledný štvrtý úsek prevedie cyklistov z Prievidze do Handlovej. "V súčasnosti prebiehajú práce na projektovej dokumentácii na dva zo štyroch úsekov pripravovanej cyklotrasy, konkrétne na druhý a tretí úsek. Výsledkom celého procesu by mali byť právoplatné územné rozhodnutia na dva dané úseky, ktoré by sme mohli mať k dispozícií zhruba v polovici ďalšieho roku," konkretizoval Radovan Hladký, poverený riadením Odboru dopravy na Úrade TSK.

Budúci rok plánuje samosprávny kraj obstarať zhotoviteľov na projektovú dokumentáciu pre územné rozhodnutie na zvyšné dva úseky cyklotrasy. Po získaní právoplatných územných rozhodnutí bude nasledovať stavebné konanie pre jednotlivé úseky.

Pripravovaná cyklotrasa je od júna tohto roka v zmysle Zmien a doplnkov č. 3 Územného plánu Veľkého územného celku Trenčianskeho kraja zaradená medzi verejnoprospešné stavby.