Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V lazianskom rozostavanom ekologickom dome zo slamy už kúria

V rozostavanom ekologickom rodinnom dome zo slamy v hornonitrianskej obci Lazany začali v týchto dňoch pokusne kúriť v novej centrálnej akumulačnej peci. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Dom zo slamy je v dedine raritou, ktorú chodia obdivovať ľudia zo širokého okolia.

Lazany 30. januára (TASR) – V rozostavanom ekologickom rodinnom dome zo slamy v hornonitrianskej obci Lazany začali v týchto dňoch pokusne kúriť v novej centrálnej akumulačnej peci. Dom z nezvyčajného materiálu sa rozhodol postaviť pôvodne stredoškolský pedagóg, teraz živnostník, Ivan Hanko (1974) z Prievidze. Stavia ho svojpomocne, spolu priateľmi a rodinou.

Dom zo slamy je v dedine raritou, ktorú chodia obdivovať ľudia zo širokého okolia. Za necelé dva roky majiteľ stihol postaviť obvodové múry, strechu, vnútorné priečky, strop aj podlahy. Všade je hlavným izolačným i stavebným materiálom drevená konštrukcia a balíky zlisovanej pšeničnej slamy. Použil aj ílovú hlinenú omietku. Do zimy stihol omietnuť vonkajšie múry prvou základnou vrstvou. "Hlinu sme rozmiešali na riedku kašu s konzistenciou ako jogurt a ňou sme rukami oblepili vonkajšie múry priamo na slamu. Po zaschnutí budeme pokračovať druhou vrstvou ílu zmiešanou so štrkom a slamenou rezankou. Konečnú úpravu urobíme z hliny pomiešanej s jemným pieskom," vysvetlil Hanko.

S blížiacou sa zimou začali v dome s výstavbou klasickej, ťažkej akumulačnej pece, ktorá bude vykurovať celý dom. "Je umiestnená v strede domu, je na drevo, so sekundárnym spaľovaním. Teplo bude odovzdávať predovšetkým sálaním. Spaliny predtým, než odídu do komína, odovzdajú teplo akumulačnému jadru. Pec bude nasávať čerstvý vzduch z priestoru pod domom, stojí totiž na odizolovaných pätkách. Už sme ju vyskúšali, funguje dobre. Okrem nej dobrú klímu v interiéri nám bude pomáhať udržiavať aj vetranie. Zabezpečujeme ho cez zemný register, ktorý sme v okolí domu vybudovali ešte pred začiatkom výstavby. Je to rúra s priemerom 20 centimetrov, zakopaná v dvojmetrovej hĺbke a dĺžke 39 metrov. Slúži ako rekuperačná jednotka. Hlbšie v zemi je totiž stabilná teplota okolo štyroch stupňov Celzia, aj keď na povrchu mrzne. V lete bude pôsobiť ako klimatizácia," vysvetlil staviteľ. Dodal, že zabudované sú aj okná. Klasické drevené, s izolačným trojitým sklom s nadštandardným koeficientom priepustnosti skla 0,6.



Keď sa rodina Hankovcov, bývajúca v činžiaku, rozhodovala postaviť si vlastný rodinný dom, chcela, aby bol moderný, ekologický, s nízkymi nákladmi na energie. "Zapáčila sa mi myšlienka postaviť ho zo slamy. Niečo som o tom kdesi čítal, slama je jednoznačne výborným izolačným materiálom. Ďalšie informácie som o technológii výstavby našiel na internete, ale v podstate sa učím za pochodu. Pšeničnú slamu som odkúpil od poľnohospodárov. Pozbierali sme ju z poľa sotva päť kilometrov od stavby a zlisovali starým lisom z bývalej NDR, používaným ešte za socializmu. Slamené balíky majú ideálne rozmery 40 krát 50 centimetrov a regulovateľnú dĺžku. Na stavbu sme spotrebovali asi 800 balíkov slamy. Ani s hlinou na omietku nemáme starosti. Vhodná ílovina sa nachádza priamo na našom pozemku," povedal Hanko o ojedinelom projekte.



Strecha je pokrytá klasickým hydroizolačným materiálom, používaným aj na ploché strechy. Hanko ju plánuje pokryť ešte vrstvou substrátu a zasiať trávu. Rozmery domu, ktorý má obytnú plochu približne ako bežný štvorizbový byt, sú z vonkajšej strany 11 krát 12 metrov, múry sú hrubé 50 centimetrov. Pri výstavbe sa okrem predsa len o niečo lacnejšej slamy a dostatku hliny však v porovnaní s domami z klasického materiálu veľa neušetrí. Náklady vypočítal na 27.000 až 30.000 eur. Doteraz preinvestoval viac než 20.000 eur. Návratnosť si zabezpečí nízkou spotrebou energií. Stavbu chce dokončiť v tomto roku, aby Vianoce mohol s rodinou stráviť vo svojom novom slamenom dome.