Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO: Máte chuť na medvedí cesnak? Na tomto mieste ho určite nájdete

Už tradične každý rok na jar prichádza do hornonitrianskej obce Tužina mnoho ľudí zo širokého okolia. Pri miestnom potoku, kúsok nad dedinou, totiž vo veľkom rastie medvedí cesnak. Na snímke manželia Plšekovci pri zbere medvedieho cesnaku. Tužina, 5. apríla 2017. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Niekto sa bojí, aby nenazbieral namiesto medvedieho cesnaku jedovatú konvalinku, ktorej listy sa mu podobajú. No stačí im privoňať a podľa pachu ľahko zistíme, či zbierame pravý medvedí cesnak.

Tužina 5. apríla (TASR) – Už tradične každý rok na jar prichádza do hornonitrianskej obce Tužina mnoho ľudí zo širokého okolia. Pri miestnom potoku, kúsok nad dedinou, totiž vo veľkom rastie medvedí cesnak. Vo vlhkom prostredí sa mu mimoriadne darí. Prichádzajú tam celé rodiny, aby si nazbierali do zásoby tieto zdraviu mimoriadne prospešné zelené lístky.

Podľa manželov Pavla a Eleny Plšekovcov z Prievidze je to malý zázrak prírody. „Do Tužiny chodievame každú jar. Hneď ako medvedí cesnak vykukne zo zeme, pretože mladé lístky sú najchutnejšie. Pretože keď začne kvitnúť, už nie sú súce na konzumáciu,“ upozornil Pavol Plšek.



Podľa neho je zaujímavé, že napriek masívnemu zberu listov tieto rastliny na tých istých miestach stále hojne rastú. „Niekto sa bojí, aby nenazbieral namiesto medvedieho cesnaku jedovatú konvalinku, ktorej listy sa mu podobajú. Ale je to jednoduché. Stačí im privoňať a podľa cesnakového pachu ľahko zistíme, či zbierame pravý medvedí cesnak,“ poradila jeho manželka.

„Už sa teším, ako si natriem krajec chleba maslom a posypem pokrájanými lístkami medvedieho cesnaku. Tak nám s manželkou, ale aj našim deťom a vnúčatám najviac chutí. Ale varíme z neho aj chutnú kyslú krémovú polievku, pridávame ho do šalátov a manželka vždy z neho pripraví aj pesto, aby bolo na špagety. Časť ja zasa naložím do vodky, v ktorej nechám lístky vylúhovať. Nie je to síce veľmi chutná pálenka, ale som presvedčený, že asi zo všetkých liehovín najzdravšia,“ prezradil, ako spotrebujú nazbierané lístky medvedieho cesnaku.

Sú presvedčení, že po zime dokáže táto liečivá rastlina dobre prečistiť celý organizmus, zbaviť ho nahromadených toxických látok. A podľa odbornej literatúry napomáha aj tráveniu, vhodná je pre chorých na cukrovku a priaznivo účinkuje aj proti vysokému cholesterolu.