Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Nový preventívny program učí deti pomáhať polícii

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Cieľom nového programu je priblížiť deťom nielen samotnú prácu polície, ale aj to, ako ju môžu uľahčiť.

Bánovce nad Bebravou 5. apríla (TASR) - Samospráva Bánoviec nad Bebravou pripravila nový súbor aktivít, ktoré sú zamerané na prevenciu kriminality. Program s názvom Malí detektívi si ako prvé vyskúšali deti z tretieho ročníka Základnej školy (ZŠ) Duklianska, informoval hovorca mesta Miroslav Schlesinger.

Cieľom nového programu je priblížiť deťom nielen samotnú prácu polície, ale aj to, ako ju môžu uľahčiť. "Pomocou interaktívnej hry sa deti naučili, ako správne telefonovať na tiesňové linky, ako sa zachovať na mieste vlámania alebo lúpeže, ale čo bolo pre nich úplne nové, vyskúšali si prácu policajného detektíva – kresliča, teda naučili sa opisovať osobu tak, aby ich opis poskytol čo najviac potrebných informácií, na základe ktorých môže vytvoriť hodnovernú kresbu tváre podozrivej osoby," priblížil Schlesinger.

Deťom, ako skonštatovala pedagogička ZŠ Duklianska Ivana Kožejová, sa táto hravá forma páčila, pričom si pochvaľovali najmä to, ako priamo na hodine zostavovali profil podozrivého páchateľa. "Tento spôsob prevencie pomôže deťom určite nielen v bežnom živote, ale aj počas vyučovania, keď budú neskôr, v rámci hodiny slohu, opisovať spolužiaka," doplnila.

Obdobnú formu interaktívneho vzdelávania v oblasti prevencie pripravila radnica aj pre seniorov. Aktuálne prebiehajúci projekt je realizovaný pod záštitou primátora mesta Mariána Chovanca a finančne ho podporila Rada vlády SR pre prevenciu kriminality.