Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Oslobodenie Trenčína pripomenul pietny aktom pri pamätníku na Brezine

Pamätník venovaný obetiam fašizmu umučených na Brezine v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Boje na území vtedajšieho okresu Trenčín si vyžiadali 1380 padlých Rumunov, 1255 Sovietov a zahynulo aj 171 civilistov. Boje v okrese ustali 30. apríla 1945.

Trenčín 11. apríla (TASR) – O tom, čo bola druhá svetová vojna, o Slovenskom štáte, ale aj o tom, čo môže spôsobiť fašizmus a nacizmus, by sme mali viac rozprávať nielen v školách, ale najmä doma v rodinách. Počas pondelkového (10.4.) spomienkového stretnutia pri príležitosti výročia oslobodenia Trenčína to pri Pamätníku umučených obetí na Brezine povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.

Pietnou spomienkou si obete druhej svetovej vojny v lesoparku Brezina uctili okrem predstaviteľov TSK aj zástupcovia mesta Trenčín, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, Jednoty dôchodcov na Slovensku, ale aj žiaci základných a stredných škôl.

"Na tomto mieste ležia ľudia, ktorí pred 72 rokmi bojovali za naše životy, za našu slobodu bez toho, aby nás poznali. Nesmieme na tento deň oslobodenia nášho mesta nikdy zabudnúť," zdôraznil trenčiansky primátor Richard Rybníček.

Trenčín oslobodili 10. apríla 1945 sovietski a rumunskí vojaci. Po bleskovom útoku Nemci ešte stačili vyhodiť do povetria oba mosty cez rieku Váh. Ostreľovanie mesta z druhej strany Váhu pokračovalo ešte 20 dní. Boje na území vtedajšieho okresu Trenčín si vyžiadali 1380 padlých Rumunov, 1255 Sovietov a zahynulo aj 171 civilistov. Boje v okrese ustali 30. apríla 1945.

Dva týždne po skončení vojny sa našlo na Brezine sedem hromadných hrobov. V nich bolo 69 tiel mužov aj žien. Išlo o mučených partizánov, ale aj civilistov s antifašistickým zmýšľaním. Po exhumácii 43 z nich identifikovali. Pôvod a mená 26 obetí sa nepodarilo zistiť.