Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V Považskej Bystrici umiestnili automat na rozložiteľné vrecká

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Automat podľa nej vydá jednu rolku rozložiteľných vreciek za poplatok, zároveň s ňou automat vydá aj druhú rolku, ktorá je zdarma, dotuje ju mesto Považská Bystrica.

Považská Bystrica 14. februára (TASR) - Mesto Považská Bystrica je prvou samosprávou na Slovensku, kde pred radnicu umiestnili automat na biologicky rozložiteľné vrecká. Podľa referentky odpadového hospodárstva Daniely Sovíkovej chce mesto svojim obyvateľom uľahčiť separovanie kuchynského odpadu.

Automat podľa nej vydá jednu rolku rozložiteľných vreciek za poplatok, zároveň s ňou automat vydá aj druhú rolku, ktorá je zdarma, dotuje ju mesto Považská Bystrica.

"Našou snahou je, aby obyvatelia mesta nepoužívali na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad igelitové vrecká, ale využili vrecká, ktoré sa v prírode rozložia. Pred tromi rokmi sme začali do domácností distribuovať desaťlitrové košíky na kuchynský odpad, rozložiteľné vrecká majú preto objem desať litrov," doplnila Sovíková s tým, že ročne Považskobystričania vyseparujú asi 500 ton biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu.

Ako dodala, mesto doteraz vrecká distribuovalo prostredníctvom domovníkov. Problémom bolo, že nie všetci domovníci boli ochotní vrecká roznášať a nie všetci obyvatelia mali záujem separovať kuchynský odpad. Vrecká z automatu sú podľa nej vďaka dotácii mesta lacnejšie ako z obchodov.

Podľa Mariána Melichera zo spoločnosti Elkoplast Slovakia ide na Slovensku o štvrtý podobný automat, dva sú v Bratislave a jeden v Trenčíne. Všetky sú v obchodných centrách, považskobystrická samospráva je prvou na Slovensku, ktorá automat umiestnila pred budovou mestského úradu.

"V jednej rolke je 25 desaťlitrových vreciek, vyrobené sú z kukuričného škrobu či iných prírodných materiálov. Je v nich minimum mikroplastov. Rozklad vreciek sa začína už pri kontakte s biologicky rozložiteľným kuchynským odpadom, v zemi sa úplne rozložia za jeden až dva mesiace," doplnil Melicher.