Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Považská Bystrica sfunkční po rokoch najväčšiu fontánu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V budúcnosti by podľa hovorkyne bolo vhodné zrekonštruovať aj fontánu pred mestským úradom, kde začínajú byť problémy so starými rozvodmi.

Považská Bystrica 24. apríla (TASR) – V Považskej Bystrici sú v súčasnosti tri fontány, z nich dve funkčné. Ich prevádzka stojí mesto ročne asi 4500 eur. Od tohto roku "ožije" aj najväčšia z fontán pred kinom Mier, ktorá niekoľko rokov nefungovala.

Ako TASR informovala hovorkyňa Považskej Bystrice Iveta Kováčiková, mesto chce fontány spustiť 1. mája, v prípade priaznivého počasia aj skôr. Momentálne robí samospráva údržbu dvoch fungujúcich fontán – pred mestským a okresným úradom a rekonštruuje najväčšiu fontánu pred kinom Mier.

„Údržba fontán spočíva v kompletnom hĺbkovom vyčistení, keďže vplyvom vody a vlhkosti sa tu každoročne tvoria nánosy vodného kameňa. Ďalšie povrchové úpravy spočívajú najmä v novom nátere. Najobľúbenejšou je fontána pred mestským úradom, okolo ktorej sa zdržiava najviac ľudí, najmä mamičky s deťmi. Obľúbenou bola aj v zime, kedy vo fontáne pribudlo nové vianočné osvetlenie,“ priblížila Kováčiková.

Fontána pred kinom Mier bola podľa nej v čase svojej funkčnosti najdrahšou v meste z pohľadu prevádzky. Odstavili ju pre úniky a obrovskú spotrebu vody. V súčasnosti sa pracuje na revitalizácii centrálnej mestskej zóny, a teda celého priestoru pred kinom Mier, ktorého súčasťou je aj fontána. Jej časť so súsoším holubíc zmodernizujú, pribudne nasvietenie a nové vodné prvky.

„S prácami sa začalo v letných mesiacoch 2015, pracovalo sa na technologickej časti fontány, rekonštrukcii rozvodov a rozvádzačov, na šachte a čerpadlách. Zavedie sa tu modernejší a úspornejší systém technologického riešenia. Taktiež sa zmení aj potrebný objem vody, nakoľko nebude funkčná celá fontána v takej podobe ako v minulosti, preto jej prevádzka nebude finančne nákladná,“ doplnila hovorkyňa s tým, že funkčná bude časť fontány so súsoším holubíc, na ktorých v súčasnosti finišujú reštaurátorské práce. Druhá časť bude plniť len estetickú funkciu, vybetónuje sa a vytvorí sa tu motív erbu mesta.

V budúcnosti by podľa hovorkyne bolo vhodné zrekonštruovať aj fontánu pred mestským úradom, kde začínajú byť problémy so starými rozvodmi. „V potrubí klesá tlak, a preto je problém vyhnať do výšky väčší stĺpec vody. Fontána tak už nefunguje celkom podľa našich predstáv a začína byť problematické udržiavať ju v plnohodnotnom funkčnom režime. Prípadná rekonštrukcia bude závisieť od finančných možností mesta,“ uzavrela hovorkyňa.