Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Kurz v Prievidzi prevedie účastníkov teóriou i praxou paličkovania

Na archívnej snímke paličkovanie. Foto: TASR - Milan Kapusta

Tradičné remeslo sa na územie Slovenska dostalo počas baníckej kolonizácie v 16. storočí.

Prievidza 13. februára (TASR) - Nový kurz v Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi prevedie jeho účastníkov teóriou i praktickou stránkou paličkovania. Podujatie pripravila kultúrna inštitúcia v rámci projektu Návrat k tradičným remeslám a bude sa konať 2. a 3. marca. TASR o tom informovalo RKC v Prievidzi.

"Paličkovaná čipka je ručnou prácou vytvorený textilný prvok, čipka, ktorá sa tvorí z priadze na textilnom valci plnenom slamou alebo pilinami osadenom na drevenom podstavci," pripomenulo RKC.

Tradičné remeslo sa na územie Slovenska dostalo počas baníckej kolonizácie v 16. storočí. Tu sa rozvíjalo a rozširovalo. Postupne vzniklo na Slovensku 18 oblastí s charakteristickou regionálnou čipkou. Paličkovaná čipka sa delí podľa základnej techniky spracovania, určenia alebo regiónu pôvodu.

Účastníci kurzu sa pod vedením lektorky Kristíny Podmanickej dozvedia viac o histórii remesla, absolvujú teoretickú časť i praktickú časť. Kurz pripravilo RKC v rámci cyklu podujatí Návrat k tradičným remeslám, ktorý je ponukou tvorivých dielní ľudových remesiel pre dospelých, učiteľov, študentov, remeselníkov a záujemcov o remeslo a tradičnú ľudovú kultúru. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.