Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Na daniach a poplatku eviduje Prievidza dlh vyše 2 milióny eur

Ilustračné foto Foto: prievidza.sk

Najväčší nedoplatok, a to viac ako 180.000 eur, eviduje radnica na dani z nehnuteľnosti u spoločnosti, ktorá je v reštrukturalizácii a zaoberá sa prenájmom nehnuteľností.

Prievidza 6. apríla (TASR) - Na miestnych daniach a poplatku za komunálny odpad dlžia mestu Prievidza podnikatelia, firmy a obyvatelia 2.032.359 eur. Vyplýva to zo štatistiky mestského úradu k 31. decembru minulého roka, ktorú zverejnil na oficiálnej stránke mesta.

"Z celkových daňových nedoplatkov tvoria 49 percent dane, 43 poplatok za komunálny odpad a osem percent sankcie, teda pokuty a úroky z omeškania," doplnil k štatistike pre TASR hovorca mesta Michal Ďureje.

Najväčší nedoplatok, a to viac ako 180.000 eur, eviduje radnica na dani z nehnuteľnosti u spoločnosti, ktorá je v reštrukturalizácii a zaoberá sa prenájmom nehnuteľností.

Samospráva zverejňuje zoznam dlžníkov už niekoľko rokov po sebe. "Zverejňovanie daňových dlžníkov má význam v tom, že aj keď nie vo výraznej miere, daňoví dlžníci nedoplatok zaplatia na základe zoznamu. Mnohí dlžníci sa tiež až z uvedeného zoznamu dozvedia, že majú voči mestu nedoplatky. Ide pritom najmä o daňových dlžníkov, ktorým sa nepodarí doručiť rozhodnutia o ich daňovej povinnosti, respektíve dlžníkov, ktorí majú len uvedený trvalý pobyt v Prievidzi," ozrejmil Ďureje.

V prípade dlhodobých neplatičov väčšinou podľa neho nepomáha ich zverejnenie v zozname, mesto preto na vymoženie nedoplatkov po márnom dobrovoľnom zaplatení pristupuje k ich vymáhaniu súdnymi exekútormi. "Do konkurzného konania sú prihlásené daňové nedoplatky v sume 379.268 eur, čo predstavuje 18,7 percenta z celkových daňových nedoplatkov, 51 daňových dlžníkov. K 31. decembru 2016 bolo neukončených 1633 exekučných konaní na sumu 972.537 eur," vyčíslil.

Mesto zverejnilo zoznam neplatičov, u ktorých úhrnná výška nedoplatkov presiahla u fyzických osôb 160 eur a u právnických osôb 1600 eur. K 31. decembru 2015 evidovala radnica dlh vo výške asi 1,9 milióna eur.