Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

V Prievidzi zjednodušia podávanie žiadostí o dotácie z rozpočtu mesta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Žiadateľ nesmie mať právoplatne uložený trest zákazu prijímať dotácie alebo subvencie a právoplatne uložený trest zákazu prijímať pomoc a podporu z fondov Európskej únie.

Prievidza 2. decembra (TASR)- Podávanie žiadostí o dotácie z rozpočtu mesta Prievidza má byť jednoduchšie. Úpravou miestnej normy o poskytovaní dotácií samospráva reaguje na zákon o byrokracii, ktorým by sa mala žiadateľom znížiť administratívna záťaž.

"Zosúlaďujeme všeobecne záväzné nariadenie (VZN) s novou legislatívou. Samospráva už nie je oprávnená žiadať od žiadateľov, aby predkladali niektoré doklady, pretože z centrálneho portálu si to bude overovať sama. Pre žiadateľov sa tak mení to, že niektoré prílohy po novom už nemusia predkladať," ozrejmil vedúci kancelárie primátorky mesta Alojz Vlčko.

VZN tiež samospráva zosúladila so zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Podľa jeho znenia musí žiadateľ splniť dve podmienky, a to, že nesmie mať právoplatne uložený trest zákazu prijímať dotácie alebo subvencie a právoplatne uložený trest zákazu prijímať pomoc a podporu z fondov Európskej únie. Na splnenie týchto podmienok je potrebné preukázať sa výpisom z registra trestov nie starším ako tri mesiace.

Ďalšie úpravy v znení miestnej normy sú podľa samosprávy formálneho charakteru a vyplývajú z novely zákona o obecnom zriadení.

Doplnok číslo tri k VZN o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Prievidza schválili na svojom rokovaní tento týždeň tamojší mestskí poslanci.