Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Morový stĺp v Trenčíne by mal byť zrekonštuovaný do 3 mesiacov

Výhľad na Trenčín. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Morový stĺp Najsvätejšej Trojice je pamiatkou na konkrétnu historickú udalosť. V lete v roku 1710 vypukol v Trenčíne mor, na jeho následky zomrelo 1600 ľudí.

Trenčín 23. apríla (TASR) – Mesto Trenčín začalo v polovici apríla práce na rekonštrukcii Morového stĺpa na Mierovom námestí. Rekonštrukcia spodnej časti stĺpa, na ktorú mesto získalo dotáciu z Ministerstva kultúry SR, je už hotová, momentálne pokračujú práce na samotnom stĺpe, nápisoch a zreštaurujú aj Svätú Trojicu na vrchole Morového stĺpa.

Ako informovala hovorkyňa trenčianskej radnice Erika Ságová, rekonštrukcia spodnej časti Morového stĺpa stála 30.000 eur, 15.000 eur bola dotácia z ministerstva, ďalších 15.000 eur dalo zo svojho rozpočtu mesto. Kompletná rekonštrukcia by mala byť hotová do troch mesiacov.

„Zrekonštruované balustrádové zábradlie a dva schodové stupne pod ním privezie reštaurátor Martin Mikuláš zo svojej dielne späť na námestie po skončení druhej etapy prác. Mesto podalo koncom minulého roka žiadosť o dotáciu aj na druhú etapu rekonštrukcie, rozhodnutie ministerstva zatiaľ nie je známe,“ doplnila Ságová.

Morový stĺp Najsvätejšej Trojice je pamiatkou na konkrétnu historickú udalosť. V lete v roku 1710 vypukol v Trenčíne mor, na jeho následky zomrelo 1600 ľudí. Morový stĺp dal postaviť v roku 1712 gróf Ilešházy. Stĺp pravdepodobne pochádza z dielne viedenských kamenárskych majstrov, ktorý v tom čase pracovali na jezuitskom, dnešnom piaristickom kostole, zničenom požiarom v roku 1708.

Neskôr nechal župan Ján Ilešházy súsošie renovovať u piaristu Vasila Králika. Komplexne Morový stĺp zreštaurovali v roku 1978. Morový stĺp je historicko-kultúrna pamiatka.