Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčiansky kraj z prebytku financií pomôže zdravotníctvu a školstvu

Na snímke predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

TSK hospodáril v minulom roku s prebytkom 14,64 milióna eur.

Trenčín 3. mája (TASR) – Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) hospodáril v minulom roku s prebytkom 14,64 milióna eur. Vyplýva to z výsledkov záverečného účtu TSK, ktorý na svojom pondelkovom (2. 5.) zasadnutí schválili poslanci krajského zastupiteľstva.

Najväčšou sumou – až 6,2 milióna eur, sa na prebytku hospodárenia podpísali nerealizované plánované investičné akcie v minulom roku, zapojili ich do tohtoročného rozpočtu. Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku sa však pod prebytkové hospodárenie výrazne podpísali aj príjmy z daní fyzických osôb, ktoré sa oproti pôvodnému rozpočtu zvýšili o 5,5 milióna eur. Znižovaním nákladov na prevádzku Úradu TSK sa v minulom roku ušetrilo viac ako 530.000 eur, procesy verejného obstarávania prostredníctvom Elektronického kontraktačného systému a virtuálnej aukčnej siete ušetrili kraju za rok 2015 takmer 2,5 milióna eur.

V zmysle zákona o rozpočtových pravidlách pôjde z minuloročného prebytku do rezervného fondu 1,46 milióna eur a na tvorbu peňažného fondu 13,18 milióna eur. „Viac ako štyri milióny eur z prebytku pôjdu v tomto roku do zdravotníckych zariadení. Najviac na dokončenie chirurgických sál a operačného pavilónu v Nemocnici s poliklinikou v Bojniciach, ktoré na dokončenie čakajú už 14 rokov,“ povedal Baška.

O viac ako dva milióny eur oproti plánovanému rozpočtu si v tomto roku z prebytku pomôžu školy. Najviac prostriedkov pôjde na rekonštrukcie a modernizácie telocviční stredných škôl, 400.000 eur poslúži na rekonštrukciu prírodovedných laboratórií na gymnáziách v kraji. Ďalšie prostriedky pôjdu do dopravy.

Viac ako 660.000 eur pôjde pre sociálne zariadenia najmä na odstraňovanie bariér, ktoré zariadenia majú. Do roku 2018 musia byť bezbariérové. Ide najmä o chýbajúce výťahy, rozšírenie úzkych dverí pre vozičkárov,“ doplnil predseda TSK.