Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Trenčiansky kraj

Týždeň sezónnej, regionálnej a bio kuchyne podporí 12 slovenských škôl

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Svetový deň výživy si pripomíname 16. októbra. K prioritám dlhodobo patrí i školské stravovanie, veď deti získavajú na školách pre život dôležité zručnosti týkajúce sa jedla, výživy a zdravia.

Trenčín 10. októbra (TASR) – Jedlá z biopotravín a dni regionálnej kuchyne čakajú tento týždeň na žiakov niektorých základných a stredných škôl na celom Slovensku. Centrum environmentálnych aktivít (CEA) v Trenčíne pripravilo oddnes do 14. októbra pri príležitosti Svetového dňa výživy (16.10.) Týždeň sezónnej, regionálnej a bio kuchyne.

„Pred mesiacom sme oslovili školy s ponukou zapojiť sa do Týždňa sezónnej, regionálnej a bio kuchyne, či už ako školská jedáleň, alebo v rámci vyučovacieho procesu. Odozva nás potešila, školy organizujú vyše 30 aktivít a do školských jedální si objednali necelú tonu bio zemiakov, zeleniny, mäsa, mlieka, múky a cestovín z ekofariem a od biovýrobcov,“ uviedol riaditeľ CEA Richard Medal.

Ako dodal, Svetový deň výživy si pripomíname 16. októbra ako deň založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v roku 1945. K jej prioritám dlhodobo patrí i školské stravovanie, veď deti získavajú na školách pre život dôležité zručnosti týkajúce sa jedla, výživy a zdravia. V tomto zmysle FAO podporuje aj školské záhrady ako učiace platformy na zlepšenie pestovateľských zručností a environmentálneho povedomia.

Celotýždenný jedálny lístok s využitím bio zemiakov, cestovín, tekvíc, mrkvy, petržlenu, cvikly a jablčného muštu je pripravený pre deti ZŠ Východná v Trenčíne. “Som rada, že tento týždeň môžu deti ochutnať aspoň časť potravín v kvalite bio, veď doma možno nikdy neochutnali,“ uviedla Jela Flaškárová, ktorá je vedúcou školskej jedálne už 36 rokov. Jedlá, v ktorých budú biopotraviny, budú vyznačené v jedálnom lístku. Pre deti je pripravené aj hlasovanie chutilo - nechutilo.

Súkromná základná škola v Novej Dubnici sa zapojí podujatím Zdravá tržnica. „Deti v spolupráci s učiteľmi pripravia ovocie, zeleninu a šaláty, žiaci na hodine varenia nachystajú nátierky a počas veľkej prestávky prebieha tržnica. Kupujeme, predávame, vymieňame jedlo aj recepty, hostíme sa. Už teraz sa tešíme,“ uviedla riaditeľka školy Jana Kramárová s tým, že časť surovín pochádza z vlastnej záhradky pred školou, kde žiaci pestujú zeleninu a bylinky.

Do Týždňa sezónnej, regionálnej a bio kuchyne sa prihlásili základné a stredné školy ZŠ Východná Trenčín, ZŠ a MŠ Dolná Strehová, ZŠ Komenského 2, Spišská Nová Ves, Gymnázium Dubnica nad Váhom, Súkromná stredná odborná škola HOST Bratislava, Súkromná základná škola Nová Dubnica, ZŠ a MŠ Nová Bošáca, ZŠ Pribinova 1, Zlaté Moravce, Gymnázium Púchov, Spojená škola internátna Trenčín, SOŠ obchodu a služieb Trenčín a ZŠ Jána Palárika, Majcichov.

„Dvanásť škôl nie je veľa, ale môže to povzbudiť ďalšie školy, bio pestovateľov a spracovateľov. Chceme ukázať, že sa to dá. Jedlo sa každého z nás bezprostredne dotýka a to, čo dávame do úst a odkiaľ jedlo pochádza, priamo ovplyvňuje naše zdravie a dobré životné prostredie. Ak ide o deti, mali by sme na kvalitu a pôvod jedla hľadieť dvojnásobne," povedala Klaudia Medalová, spoluorganizátorka podujatia a editorka Biospotrebitel.sk.