Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Trenčiansky kraj

V ilavskej väznici si pripomenuli nespravodlivo väznených režimom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa predsedu Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) Petra Sandtnera sa program začal gréckokatolíckou svätou liturgiou vo Farskom kostole Všetkých svätých.

Ilava 23. júla (TASR) – Pri príležitosti 40. výročia úmrtia blahoslaveného biskupa Vasiľa Hopka sa dnes v Ilave uskutočnila pietna spomienka na pamiatku nespravodlivo väznených komunistickým režimom v ilavskej väznici.

Podľa predsedu Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) Petra Sandtnera sa program začal gréckokatolíckou svätou liturgiou vo Farskom kostole Všetkých svätých, ktorý sa nachádza uprostred väznice, a slúžil ju cirkevný historik Peter Borza. "Nasledovala pietna spomienka pri pamätných tabuliach obetí komunistického režimu pred väznicou, pri ktorých položili kvety a predniesli prejavy predstavitelia KPVS a Konfederácie politických väzňov Českej republiky. Prečítali sme svedectvo Rudolfa Bošnáka, ktorý pôsobil v Ilave ako posledný väzenský duchovný do roku 1969. A o dva roky tam bol uväznený. Takže vo svojej knihe porovnal pomery vo väznici pred a po nástupe komunistického režimu," povedal Sandtner.

Doplnil, že program zakončila panychída za zosnulých politických väzňov, návšteva podzemia kostola a mestského múzea s väzenskými exponátmi. "Je v ňom zaujímavá najmä podrobná maketa väznice, na ktorej sa učili dozorcovia," dodal predseda KPVS.

Vasiľ Hopko sa narodil 21. apríla 1904 v obci Hrabské v okrese Bardejov. Teologické štúdiá absolvoval na Gréckokatolíckej teologickej akadémii v Prešove. Kňazskú vysviacku prijal 3. februára 1929 v Prešove. Pôsobil na viacerých postoch. Napríklad, keď bola zriadená farnosť v Prahe, biskup Pavol Peter Gojdič vymenoval Vasiľa Hopka za jej prvého farára. Od 15. septembra 1936 do 31. augusta 1941 bol spirituálom Kňazského seminára v Prešove. Od 1. septembra 1941 bol biskupským tajomníkom. Neskôr pôsobil ako profesor pastorálnej a morálnej teológie na Vysokej bohosloveckej škole v Prešove. Za biskupa bol vysvätený 11. mája 1947.

V súvislosti s Prešovským soborom 28. apríla 1950, keď vtedajšia štátna moc postavila gréckokatolícku cirkev mimo zákon, sa ThDr. Vasiľ Hopko ocitol v domácom väzení a neskôr ho internovali na rôznych miestach. V októbri 1950 bol zatknutý a po viac ako roku krutého vyšetrovania ho 24. októbra 1951 odsúdili na 15 rokov odňatia slobody, peňažný trest a stratu občianskych práv na desať rokov. Tým sa preňho začala strastiplná cesta po neľudských komunistických väzniciach v Bratislave, Ilave, Leopoldove, Prahe, v českom Mírove a Valdiciach.

Z väzenia ho prepustili v máji 1964 v zlom zdravotnom stave. Po obnovení gréckokatolíckej cirkvi v júni 1968 síce vykonával funkciu svätiaceho biskupa, ale plne rehabilitovaný nebol. Zomrel na následky väznenia 23. júla 1976 v Prešove.

Pápež Ján Pavol II. vyhlásil Vasiľa Hopka za blahoslaveného 14. septembra 2003 v bratislavskej Petržalke na nádvorí Chrámu Svätej rodiny.