Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V Myjave budú vyrábať obradové cestoviny hrtánky

Hrtánky sú obradová cestovina. To znamená, že je to slávnostná cestovina, ktorá sa používala v tradičnej strave pri významných udalostiach. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Hrtánky vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkáčskeho a pytlikárskeho remesla.

Myjava 11. marca (TASR) - Tradičné myjavské obradové cestoviny veľkonočného obdobia hrtánky budú v Myjave vyrábať na pôvodných náradiach. Podujatie organizuje Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Myjave, informovala odborná pracovníčka CTK Eva Čmelová.

Hrtánky vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. "Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov ako formy na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan," vysvetlila Čmelová. Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke.

Pytlikári boli špeciálnymi tkáčmi, ktorí netkali z látok rastlinného pôvodu, ale živočíšneho. Plátno tkali zo špeciálneho ovčieho rúna. "Nie je teda pravdivá mylne rozšírená informácia, že pytlikári boli tkáči, ktorí tkali vrecia. Ich výrobky boli sitá do mlynov a podľa toho, ako boli husto tkané, mlyn preosieval múku na hladkú, polohrubú alebo hrubú," vysvetlila riaditeľka Centra tradičnej kultúry v Myjave Viera Feriancová.

"Podujatie sa uskutoční 26. marca v priestoroch Kultúrneho domu v Myjave," doplnila pracovníčka CTK.