Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

V Novohradskom múzeu budú dnes vyrábať mydlo z popola

Ilustračné foto Foto: TASR/Igor Calpaš

Záznamy o tom, ako sa takéto mydlo vyrábalo, pochádzajú približne z roku 2800 pred naším letopočtom.

Lučenec 24. apríla (TASR) - Mydlo z popola budú dnes popoludní vyrábať v rámci tvorivých dielní v Novohradskom múzeu a galérii (NMG) v Lučenci. Výroba mydla z popola je zrejme najstaršou výrobu svojho druhu na svete. Záznamy o tom, ako sa takéto mydlo vyrábalo, pochádzajú približne z roku 2800 pred naším letopočtom.

Ako TASR povedala etnografka NMG Emília Mázorová, na to, že popol má čistiace vlastnosti, prišli v starom Egypte po tom, ako na brehu rieky spaľovali uhynuté zvieratá a živočíšny popol sa dostal do vody, v ktorej ženy prali bielizeň. "Prišlo sa na to, že tam, kde sa popol dostal do vody a do styku s látkou, táto bolo oveľa čistejšia, ako tá, ktorá sa vyprala v obyčajnej vode," uviedla.

Mydlárske remeslo sa však začalo vo väčšom uplatňovať až v 7. storočí nášho letopočtu, keď vznikali vo svete prvé výrobne a mydlo z popola sa dorábalo väčšinou tam, kde sa produkovali sviečky.

Na území dnešného Slovenska sú prvé záznamy o výrobe mydla z popola z roku 1646, kedy boli takého prevádzky v Prešove a Prešporku. "Mydlo z popola, takzvaný sapún, sa vyrábalo na niektorých miestach na Slovensku ešte aj v prvej polovici 20. storočia," pripomenula etnografka.

Na výrobu mydla sa však používal už popol z kvalitného dreva - z buka, či duba, alebo aj z kukuričných šúľkov. Takto ho budú dnes vyrábať aj v NMG. Aby zmes držala pohromade, použijú na to bravčovú masť a tiež rôzne vonné prímesi.