Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V Zemianskych Kostoľanoch budú cvičiť aj chemici z Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hlavným cieľom výcviku je posilňovanie zručností v oblasti detekcie, rozpoznávania a bežnej manipulácie s toxickými chemickými látkami.

Zemianske Kostoľany 29. mája (TASR) - Pod záštitou predsedníctva Slovenskej republiky v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa v stredu v priestoroch Výcvikového a testovacieho centra radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (VTC RCHBO) v Zemianskych Kostoľanoch začína výcvik príslušníkov Finančnej služby a ochrany štátnych hraníc Ukrajiny v oblasti chemických zbraní. Za účasti zástupcov OBSE a pod dozorom a vedením profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR sa na ňom zúčastnia aj príslušníci aktívnych záloh a Colného úradu Ministerstva vnútra SR.

"Rezort obrany tak aj týmto praktickým spôsobom prispieva k napĺňaniu priorít, ktoré si Slovenská republika stanovila počas svojho predsedníctva v OBSE," informovala TASR jeho hovorkyňa Danka Capáková.

"Záujem o výcvik v našich priestoroch v Zemianskych Kostoľanoch potvrdzuje vysokú úroveň výcvikových spôsobilostí centra, ktorá je pri uplatňovaní režimu zákazu chemických zbraní cenená aj zo strany jednotlivých medzinárodných organizácií a expertov v oblasti RCHBO," uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš.

Hlavným cieľom výcviku je posilňovanie zručností v oblasti detekcie, rozpoznávania a bežnej manipulácie s toxickými chemickými látkami, pričom jeho zámerom je najmä posilnenie opatrení na kontrolu ich cezhraničného pohybu. Výcvik bude v Zemianskych Kostoľanoch od stredy do štvrtka 30. mája.