Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Železničnú zastávku na sídlisku v Handlovej tento rok ešte nepostavia

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Súťaž na dodávateľa prác plánujú ŽSR vyhlásiť v roku 2017.

Handlová 10. marca (TASR) - Železničná zastávka na sídlisku Morovnianska cesta v Handlovej tento rok ešte stáť nebude. Železnice SR (ŽSR), ktoré stavbu zabezpečia, plánujú vyhlásiť súťaž na dodávateľa prác až budúci rok, uviedla pre TASR ich hovorkyňa Martina Pavliková.

"Pre stavbu 'ŽSR, výstavba novej železničnej zastávky Handlová zastávka a súvisiacej infraštruktúry' je zabezpečená projektová dokumentácia pre územné rozhodnutie a v súčasnosti prebieha inžinierska činnosť," priblížila Pavliková.

Projektovú dokumentáciu vypracoval na základe výsledku verejnej súťaže z októbra minulého roka Prodex, spol. s r. o., Bratislava za 119.975 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Firma bola jedinou, ktorá predložila ponuku. Ide pritom už o druhú súťaž na vybudovanie železničnej zastávky v Handlovej. Tú prvú z roku 2014 ŽSR zrušili, a to pre nesprávne určenú predpokladanú hodnotu zákazky. V roku 2015 ŽSR súťaž zopakovali, pričom ju určili ako nadlimitnú zákazku. "Súťažné podklady si prevzalo desať záujemcov. Prodex, spol. s r. o., ako jediný predložil ponuku v lehote na predkladanie ponúk, splnil podmienky účasti požadované verejným obstarávateľom, splnil požiadavky verejného obstarávateľa na predmet zákazky uvedené v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania a v súťažných podkladoch, a stal sa úspešným uchádzačom. Z uvedených dôvodov obstarávateľ nezrušil použitý postup zadávania zákazky," zdôvodnili svoj postup ŽSR.

Súťaž na dodávateľa prác plánujú ŽSR vyhlásiť v roku 2017. "Nakoľko sú projektové práce v počiatočnej fáze, zatiaľ nie je známe, kedy zastávka pribudne," doplnila Pavliková.

Myšlienku vybudovať druhú železničnú zastávku má Handlová už od roku 2006, do vypracovania projektu investovala aj svoje prostriedky. Dôvodom, prečo má byť zastávka práve na Morovnianskej ceste, je podľa radnice fakt, že ide o najväčšie sídlisko v meste, ale so slabou infraštruktúrou. "Zabezpečí dobré spojenie s okolitými obcami a najmä s Prievidzou, kam z Handlovej i tohto sídliska dochádza za prácou veľa našich obyvateľov," ozrejmila hovorkyňa mesta Viktória Moravčíková Timurová.

Prípravu a zabezpečenie výstavby zastávky do konca júla 2015 dostal za úlohu ešte v roku 2013 na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Náklady na jej výstavbu sa podľa predpokladov mali pohybovať na úrovni 150.000 eur. To, že zastávka ešte nestojí, vníma samospráva podľa Moravčíkovej Timurovej negatívne. "Dúfame však, že sa ju podarí v nasledujúcom volebnom období zrealizovať," poznamenala.