Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Galéria súčasných maďarských umelcov oslavuje dvojité jubileum

GSMU, archívna snímka Foto: TASR - Edmund Örzsik

S myšlienkou založenia galérie prišiel akademický maliar Lajos Luzsicza a jeho nápad podporil vtedajší primátor Dunajskej Stredy.

Dunajská Streda 17. júla (TASR) – Galéria súčasných maďarských umelcov (GSMU) v Dunajskej Strede oslavuje svoje dvojité jubileum. Otvorili ju pred 25 rokmi a pod záštitou inštitúcie už 20 rokov organizujú aj výtvarné tábory. Pri príležitosti tohto dvojitého jubilea vydala svoj piaty katalóg, ktorý predstavuje diela pridané do zbierky v rokoch 2007 –2012.

Ako informovalo mesto na svojej webstránke, GSMU plánuje prezentovať zbierku vo forme výstavy i v Maďarsku a ďalších mestách za hranicami Slovenska. Predstavuje diela maďarských výtvarníkov pôsobiacich na Žitnom ostrove, práce umelcov z Maďarska a maďarských umelcov žijúcich v rôznych častiach Európy.

S myšlienkou založenia galérie prišiel akademický maliar Lajos Luzsicza a jeho nápad podporil vtedajší primátor Dunajskej Stredy. Pri príležitosti výročia pripravilo kultúrne zariadenie výberovú výstavu zo zbierky, ktorá obsahuje vyše tisíc diel. Výtvarníci darovali galérii sochy, obrazy, grafiky a mince. GSMU organizuje každý rok aj umelecký tábor. Tento rok na ňom predstavilo svoje diela desať výtvarníkov.