Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Školy v trnavskom regióne upravujú jedálne a kuchyne pre obedy zadarmo

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Mestu Trnava vyšli úpravy a doplnenie výbavy kuchýň a jedální na 400.000 eur, dve nové kuchyne stavia, v Piešťanoch na vybavenie inventárom potrebovali najmenej 13.000 eur a v Hlohovci 72.000 eur.

Trnava/Piešťany/Hlohovec 26. augusta (TASR) – Mestá v trnavskom regióne realizovali počas prázdnin opatrenia na zvýšenie kapacít školských jedální v rámci projektu obedov zadarmo. Mestu Trnava vyšli úpravy a doplnenie výbavy kuchýň a jedální na 400.000 eur, dve úplne nové kuchyne stavia, v Piešťanoch na vybavenie inventárom potrebovali najmenej 13.000 eur a v Hlohovci 72.000 eur. Skutočné počty záujemcov o stravovanie v školách zistia ich prevádzkovatelia až po otvorení školského roka.

Školy však už teraz vedia, že dotácia štátu na obedy zadarmo nebude postačovať na pokrytie skutočných nákladov. V Piešťanoch podľa hovorkyne mesta Drahomíry Moretovej budú rodičia detí na prvom stupni základnej školy doplácať za obed 0,25 eura a na druhom stupni 0,33 eura. "Výška príspevku za stravovanie je určená vo Všeobecne záväznom nariadení (VZN) č. 4/2019," informovala.

Doplatky v Hlohovci podľa vyjadrenia Lucie Hausknechtovej z oddelenia komunikácie mestského úradu určilo VZN 249/2019. Malo by sa doplácať na prvom stupni 0,10 eura a na druhom stupni 0,13 eura, ale suma sa môže zmeniť, ak vláda prehodnotí výšku dotácie.

Podľa hovorkyne Trnavy Veroniky Majtánovej rodičia by mali za deti na prvom stupni doplácať 0,01 eura a za deti na 2. stupni 0,10 eura. "Okrem toho rodičia uhrádzajú aj režijné náklady spojené s prevádzkou," doplnila.

Žiakov základných škôl stravujú aj v troch školských jedálňach stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Podľa Stanislava Pravdu, riaditeľa odboru školstva, vedy, výskumu a regionálneho rozvoja Úradu TTSK Obchodná akadémia Veľký Meder zaznamenala nárast približne 100 stravníkov a museli prijať jednu pracovnú silu do kuchyne. Rodičia budú doplácať 0,30 eura. Stredná športová škola Trnava eviduje nárast približne 65 stravníkov. „V školskej jedálni budú poskytovať stravovanie pre prvý stupeň, rodičia budú doplácať 0,21 eura,“ uviedol pre TASR. Školáci sa budú stravovať aj v jedálni Strednej zdravotníckej školy v Skalici, tam je to zatiaľ v štádiu rokovaní.

V Piešťanoch si obedy zadarmo podľa Moretovej vyžiadali vytvorenie štyroch nových pracovných miest. "Školy v rámci ich obsadenia spolupracujú s úradom práce, sú zapojené do Národného projektu Pracuj v školskej kuchyni, ktorý je zameraný na vytvorenie pracovných pozícií pomocná sila v kuchyni a kuchár," informovala Moretová TASR. Vedúce školských jedální podľa nej aktívne vyhľadávajú pracovné sily aj medzi absolventmi miestnej Strednej odbornej školy obchodu a služieb a Hotelovej akadémie a aj formou inzercie.

"Na základe prieskumu reálneho záujmu o stravovanie bude potrebné posilniť v Hlohovci stav zamestnancov v školských jedálňach o štyroch kuchárov a jednu pomocnú silu a o dve pomocné sily v miestnej časti Šulekovo," uviedla Hausknechtová. Problém podľa jej vyjadrenia je s obsadením pozície kuchár. „V našom regióne je veľmi málo vyučených kuchárov a aj tí nie sú ochotní pracovať v školstve za ponúkané mzdy,“ dodala. Trnavčania budú poznať presný počet personálu v kuchyniach až po prázdninách. Majtánová konštatovala, že "personálu je málo, najväčší problém je v nedostatku vyškolených pracovníkov. Neustále sa snažíme, aby boli všetky potrebné pracovné miesta obsadené, trnavské školy by však potrebovali viac kuchárok i pomocných síl," uviedla.