Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Štyria z 8 kandidátov na primátora Trnavy sa cítia byť diskriminovaní

Na snímke kandidáti na primátora Trnavy, zľava Stanislav Žigmund, Peter Tomeček, Vanesa Šteinerová a Peter Ondrejka počas zverejnenia Spoločného stanoviska kandidátov na primátora mesta Trnava v Trnave vo štvrtok 18. októbra 2018. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Reagovali tak na podujatie, ktoré na štvrtok podvečer pripravilo kultúrne centrum Malý Berlín v spolupráci s Denníkom N.

Trnava 18. októbra (TASR) – Nesúhlas so spôsobom a formou organizovania diskusie pod názvom Kto bude primátorom Trnavy vyjadrili spoločným vyhlásením štyria z ôsmich zaregistrovaných kandidátov na primátora. Reagovali tak na podujatie, ktoré na štvrtok podvečer pripravilo kultúrne centrum Malý Berlín v spolupráci s Denníkom N. Organizátori oslovili na verejnú diskusiu iba polovicu zo všetkých kandidátov, ktorí sa rozhodli zabojovať o primátorské kreslo v Trnave.

"Nesúhlas vyjadrujeme predovšetkým preto, že na podujatie neboli pozvaní všetci ôsmi riadne a legitímne registrovaní kandidáti. Máme spoločný záujem na tom, aby mesto Trnava bolo otvoreným priestorom, v ktorom môžu zaznieť všetky relevantné názory. Ponúkaný formát diskusie však zabezpečuje možnosť prezentácie v priestore, v ktorom polovica názorov nemôže byť odkomunikovaná," uviedla za štvoricu nepozvaných nezávislá kandidátka Vanesa Šteinerová. Okrem nej pozvanie do diskusie nedostali kandidáti Peter Ondrejka (nezávislý), Peter Tomeček (Národná koalícia) a Stanislav Žigmund (Strana rómskej koalície). Vo vyhlásení ďalej uviedli, keďže ide o verejné podujatie, že majú obavy z budúceho prípadného napadnutia volebného výsledku s poukázaním na takúto formu diskriminácie pri prezentácii vybraných kandidátov. Na nej nebola zaručená rovnosť príležitostí pre všetkých kandidátov. Žiadajú preto, aby bol aj ostatným kandidátom vytvorený obdobný priestor na prezentáciu názorov, postojov a programov.

Pod vyhlásenie pripojili svoje podpisy aj traja zo štyroch pozvaných kandidátov na štvrtkovú diskusiu v Malom Berlíne – Igor Válek (Smer-SD, SNS), Rastislav Mráz (Naše mesTTo) a súčasný primátor Peter Bročka (nezávislý), ktorý doplnil, že podporuje účasť všetkých kandidátov na diskusii, ale nemá obavy z budúceho prípadného napadnutia volebného výsledku. Kandidát Marián Galbavý (Priateľská Trnava) spoločné stanovisko nepodpísal.

Zoskupenie trnavských novinárov, ktorí organizovali diskusiu primátorských kandidátov v Trnave v roku 2010 a 2014, aktuálne hľadá miesto a termín na ďalšiu diskusiu, na ktorú pozve všetkých osem kandidátov.