Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Vo hvezdárni v Hlohovci si pripomenú prvý let človeka na Mesiac

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Podujatia tohto druhu patria medzi pravidelné aktivity hvezdárne pre verejnosť.

Hlohovec 20. júla (TASR) – Polstoročnicu pristátia prvého človeka na Mesiaci si Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci pripomenie podujatím pre verejnosť. Nadšencov pre hviezdnu oblohu pozýva na sobotný večer na pozorovanie Mesiaca.

Podujatie, organizované v rámci projektu Zažite leto vo hvezdárni, sa začne o 20.00 h rozprávaním o Mesiaci a vesmírnom programe Apollo pod názvom Orol pristál. Po skončení bude od 21.30 h možnosť pozorovania Mesiaca, Jupitera i Saturna.

Projekt Zažite leto vo hvezdárni odštartovali hlohovskí nadšenci astronómie v noci zo 16. na 17. júla multimediálnym pásmom a prednáškou o zatmeniach Mesiaca a Slnka a možnostiach ich fotografovania Keď sa Mesiac červená a Slnko mizne. Návštevníci potom sledovali hlavnú fázu zatmenia Mesiaca. Hvezdáreň na svojom webe upozorňuje, že pozorovanie sa v prípade nepriaznivého počasia neuskutoční a že návštevníci musia byť presní. V auguste bude možnosť podľa zverejneného programu na webe hvezdárne v zmodernizovanom digitálnom planetáriu sledovať meteorické roje.

Podujatia tohto druhu patria medzi pravidelné aktivity hvezdárne pre verejnosť. Zariadenie, spadajúce do zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja, ročne navštívi 20.000 ľudí. Jeho vznik ovplyvnil veľký úspech ľudstva v roku 1957 - vypustenie prvej umelej družice Zeme. Štrnásť rokov fungovala hvezdáreň vďaka dobrovoľníkom a ich nadšeniu pre astronómiu. V roku 1972 sa stala Krajskou hvezdárňou pre bývalý Západoslovenský kraj a o 13 rokov neskôr sa začalo s výstavbou planetária. Observatórium má k dispozícii prístrojovú techniku na veľmi dobrej úrovni, patrí k nej aj druhý najväčší ďalekohľad na Slovensku. Rozsiahla batéria kvalitných prístrojov sa využíva pri pozorovaniach v rámci popularizačnej a vedeckej činnosti. Pri hvezdárni svoju činnosť rozvíja Slovenská astronomická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied.