Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Únos vietnamského podnikateľa

Klus: Rezort zahraničia zverejnil dôvod preletu špeciálu nad Poľskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Vladimír Benko/MV

Ministerstvo tiež potvrdilo, že pochybnosti o korektnosti informácií vietnamskej strany vniesli do slovensko-vietnamských vzťahov vážne napätie.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Dôvodom žiadosti o prelet vládneho špeciálu s vietnamskou delegáciou cez územie Poľska bola "preprava ministra vnútra SR s delegáciou na pracovnú cestu do Ruska". Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR to uvádza v odpovediach na otázky Zahraničného výboru Národnej rady SR. Dokument médiám poskytol podpredseda výboru Martin Klus (SaS).

Prvú žiadosť o prelet doručilo Slovensko poľskej strane 25. júla 2017, deň pred odletom. Letecký útvar Ministerstva vnútra (MV) SR v nej uvádzal, že dôvodom preletu je "preprava ministra pre vnútornú bezpečnosť Vietnamu". Na druhý deň útvar žiadosť zmenil a ako dôvod preletu uviedol "preprava ministra vnútra SR s delegáciou na pracovnú cestu do Ruska". "Žiadosť o prelet nemusí obsahovať menný zoznam všetkých členov delegácie, uvádza sa len hlavná VIP osoba," doplnil rezort diplomacie. Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý bol v tom čase ministrom, uviedol, že na palube lietadla nebol.

Ministerstvo tiež potvrdilo, že pochybnosti o korektnosti informácií vietnamskej strany vniesli do slovensko-vietnamských vzťahov "vážne napätie". Pripomenulo, že si dvakrát predvolalo vietnamského veľvyslanca na Slovensku na pohovor a jeho vysvetlenie vyhodnotilo ako neuspokojujúce. Na konzultácie tiež povolalo povereného vedúceho slovenského zastupiteľstva v Hanoji a znížilo zastúpenie vo Vietname na úroveň chargé d'affaires.

"MZVaEZ SR už viackrát deklarovalo, že je pripravené pristúpiť aj k ďalším opatreniam v súlade s medzinárodným právom a diplomatickými zvyklosťami, ak nedostane uspokojivé vysvetlenia, alebo ak sa preukáže, že vietnamská strana zneužila Slovensko. Toto stanovisko nemeníme," uviedol rezort.

Podľa Klusa je možné, že informáciami z odpovedí sa bude zahraničný výbor zaoberať na svojej najbližšej schôdzi v utorok 4. septembra.