Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

Archeológovia objavili v Turecku 2800-ročný sloní kel s rytinou sfingy

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Analýza ukázala, že predmet vznikol v železnej dobe.

Ankara 22. novembra (TASR) – Archeológovia v Turecku počas vykopávok sídla zo železnej doby odhalili sloní kel s vyrezanou podobizňou sfingy. TASR informuje podľa správy portálu Live Science.

Archeológovia predmet vykopali neďaleko dediny Boazkale ležiacej približne 145 kilometrov východne od tureckej metropoly Ankara.

Predmet má rozmery 30 krát 12 centimetrov a obsahuje detailne spracované rytiny sfingy, leva a dvoch vysokých rastlín. Archeológovia predpokladajú, že rastliny by mohli symbolizovať Strom života. Úlomky na užších stranách predmetu naznačujú, že v minulosti bol dlhší a mohol zdobiť drevenú truhlicu alebo nábytok.

Analýza ukázala, že predmet vznikol v železnej dobe. Staršie vrstvy z rovnakého náleziska však ukazujú, že miesto bolo predtým hlavným mestom Chetitskej ríše z bronzovej doby známe ako Chattušaš. Chetiti však už mesto v železnej dobe neobývali, pretože ho opustili okolo roku 1200 p.n.l. počas tzv. kolapsu neskorej bronzovej doby.

Andreas Schachner z Nemeckého archeologického inštitútu vedie vykopávky mesta Chattušaš od roku 2006. Predmet označil za jedinečný objav, aký sa nenašiel ani počas rozsiahlych vykopávok, ktoré v lokalite prebehli. Zároveň ho považuje za dôkaz, že osídlenie, ktoré sa tu nachádzalo v železnej dobe, bolo dôležitým sídlom aj napriek tomu, že vzniklo až po odchode Chetitov.

Schachner predpokladá, že obrazce vyrezané do slonoviny by mohli pomôcť objasniť vzťahy spájajúce miesto nálezu a okolité sídla. Predmet bude po detailnom preskúmaní vystavený v miestnom múzeu, uzavrel Schachner.