Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

Nová technológia: Ovládaču stačí solárny článok a rozptýlené svetlo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Nová technológia využíva v solárnych článkoch špeciálne farbivo, ktoré mení fotóny na elektróny. Spoločnosť sa pri jeho výrobe inšpirovala chlorofylom umožňujúcim fotosyntézu v rastlinách.

Washington 18. januára (TASR) – Vďaka novej solárnej technológii bude diaľkovým ovládačom či myšiam stačiť na napájanie elektrinou aj svetlo rozptýlené v prostredí. Novinku predstavila kalifornská spoločnosť Ambient Photonics počas veľtrhu CES 2024. TASR informuje na základe správy servera Live Science.

Nová technológia využíva v solárnych článkoch špeciálne farbivo, ktoré mení fotóny na elektróny. Spoločnosť sa pri jeho výrobe inšpirovala chlorofylom umožňujúcim fotosyntézu v rastlinách.

"V solárnych článkoch posilnených farbivom závisí množstvo produkovaného elektrického prúdu od toho, ako efektívne dokáže farbivo pohlcovať elektróny," uvádza pre Live Science Joshua Wright, viceprezident spoločnosti Ambient Photonics pre inžinierske riešenia.

Keďže články sú bifaciálne, dokážu produkovať elektrinu vrchnou aj spodnou stranou. Vrchná časť článku, na ktorú svetlo dopadá priamo, produkuje elektrinu na 100 percent, spodná strana na 50 percent.

Wright tvrdí, že jeho tímu sa vďaka tomu podarilo dosiahnuť "dosiaľ neporovnateľnú energetickú hustotu". Spoločnosť zverejnila aj dokument, kde technológiu podrobne vysvetľuje. Jej farbivá, aktívne zložky technológie solárnych článkov posilnených farbivom (DSSC), využívajú viac než 40 rôznych organických molekúl a pohlcujú svetlo v celom elektromagnetickom spektre.

Solárne články sú známe už niekoľko desaťročí, ich najväčšou slabinou však je ich neúčinnosť v prostredí s nedostatkom svetla. Predchádzajúce pokusy využívajúce napríklad amorfný kremík zlyhali, iné technológie využívajúce gálium či selén sú pre vysokú cenu nevhodné na masovú produkciu. Ambient Photonics však tvrdí, že jej solárne články sú trikrát tak efektívne než bežné články.

Spoločnosť počas veľtrhu CES 2024 oznámila, že pracuje na vytvorení počítačovej myši napájanej technológiou DSSC, ktorá nebude potrebovať batérie.

Novinkou je aj spolupráca Ambient Photonics a spoločnosti Google, ktorá technológiu DSSC plánuje využiť na napájanie zatiaľ utajovaného nového spotrebiteľského produktu. Oficiálne by ho mali predstaviť v priebehu tohto roka.