Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Macron: Bageta patrí do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Šéf Elyzejského paláca povedal ešte v piatok pre rozhlasovú stanicu Europe 1, že je potrebné zachovať znamenitosť tohto druhu pečiva, ktoré podľa neho Francúzsku závidia na celom svete.

Paríž 14. januára (TASR) - Francúzska bageta by sa mala stať súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva, ktorého zoznam vedie Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Podľa agentúry DPA sa vyslovil za takýto krok francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý tým podporil požiadavku zo strany národného zväzu pekárov a cukrárov.

Šéf Elyzejského paláca povedal ešte v piatok pre rozhlasovú stanicu Europe 1, že je potrebné "zachovať znamenitosť" tohto druhu pečiva, ktoré podľa neho Francúzsku závidia na celom svete. "Bageta je pre Francúzov súčasťou každodenného života a má osobitnú históriu," dodal francúzsky líder.

K tejto výzve pristúpil Macron po tom, ako sa stal vlani súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva aj tradičný spôsob pečenia pizze v talianskom Neapole. Francúzski pekári podľa neho "videli, že Neapolčania to dokázali" a pýtali sa: "Prečo nie bageta?" "A mali pravdu," uzavrel Macron.