Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Slovenskí vedci sa chcú vrátiť zo zahraničia, SAV im vytvára podmienky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Plat vedcov v programe SASPRO je od 2000 do 4000 eur.

Bratislava 22. decembra (TASR) – Výmena skúseností a diskusia o súčasnom stave a budúcnosti vedy a výskumu v Slovenskej republike, postavení vedca na Slovensku a v zahraničí i o tom, ako vytvoriť také podmienky, aby ľudia zo Slovenska neodchádzali, ako aj priestoru pre tých, ktorí sa chcú vrátiť. Také boli témy piatkového stretnutia takmer 200 slovenských vedcov na pôde Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave.

"SAV úspešne bojuje proti odlivu mozgov do zahraničia programom SASPRO. Ukázalo sa, že keď vieme mladým vytvoriť vhodné podmienky – finančné zabezpečenie, materiálne vybavenie a najmä slobodu v bádaní a možnosť vytvoriť si vlastný výskumný tím, mladí vedci sa vracajú, a to natrvalo," povedal predseda SAV Pavol Šajgalík, ktorý poukázal na príklady krajín ako Taiwan, Južná Kórea či Japonsko. Tie najprv poslali záujemcov študovať do zahraničia a následne im vytvorili podmienky, aby sa mohli vrátiť a odovzdať získané skúsenosti ďalším študentom a vlastnej krajine.

Plat vedcov v programe SASPRO je od 2000 do 4000 eur, podľa Šajgalíka je však dôležité najmä to, že okrem finančnej podpory výskumu, majú možnosť vytvoriť si vlastný tím a riešiť časť vedeckej práce, ktorú považujú za dôležitú. Ich štvorročné projekty vyhodnocujú medzinárodní vedci. "Z 38 úspešných žiadateľov o projekt je 16 slovenských vedcov, ktorí sa vracajú na Slovensko," spresnil Šajgalík.

Jadrový fyzik Martin Venhart je príkladom vedca, ktorý sa po dlhodobom pobyte v zahraničí vrátil domov pred siedmimi rokmi. Nastúpil na oddelenie jadrovej fyziky Fyzikálneho ústavu SAV. "Vnímal som to ako obrovskú príležitosť prísť s novou témou a od začiatku vybudovať experimentálnu skupinu, ktorá sa bude zaoberať niečím, čo tu doteraz nebolo. Výsledkom je slovenský experiment v CERN-e a spektrometer s názvom Tatra, registrovaný v CERN-e, ktorý produkuje špičkové dáta," priblížil Venhart, ktorého na Slovensku okrem rodiny a priateľov drží aj práca a možnosť rozvíjať nové postupy. "Som si istý, že myšlienka experimentu na začiatku išla proti zvyklostiam, ktoré v jadrovej fyzike sú a pochybujem, že by ma niekde na svete nechali takýto experiment navrhnúť a realizovať," uzavrel Venhart.

Organizátorom vedeckého podujatia v Bratislave je SAV v spolupráci s platformou zijemvedu.sk.