Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia UNESCO a veda

ŠTÚDIA: 4000 krokov denne môže znížiť riziko úmrtia

Ilustračné foto Foto: TASR Jaroslav Novák

Ľuďom starším ako 60 rokov sa riziko úmrtia znížilo o 42 percent, ak denne prešli od 6000 do 10.000 krokov.

Varšava 10. augusta (TASR) - Približne 4000 krokov prejdených denne môže znížiť riziko úmrtia na akúkoľvek príčinu. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v stredu v časopise European Journal of Preventive Cardiology. TASR správu prevzala z televíznej stanice Sky News a denníka The Guardian.

Odborníci často odporúčajú 10.000 krokov ako denné minimum na udržanie dobrej kondície a zdravia, pripomína Sky News. Vedci pod vedením profesora kardiológie na zdravotníckej univerzite v poľskom meste Lodž Macieja Banacha však prinášajú nové zistenia.

Ich štúdia, ktorú uverejnila aj Európska kardiologická spoločnosť, uvádza, že presne 3967 krokov denne postačuje na to, aby sa začalo znižovať riziko úmrtia - a to z akejkoľvek príčiny. Pravdepodobnosť, že sa človek stane obeťou kardiovaskulárnych ochorení, sa znižuje už pri dosiahnutí 2337 krokov denne.

Zvýšenie počtu krokov o 1000 denne spája štúdia s 15 percentným znížením rizika úmrtia z akejkoľvek príčiny. Ďalších 500 krokov navyše súvisí so znížením rizika úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia o sedem percent. Zdravotný prínos sa podľa štúdie zvyšoval aj pri prejdení 20.000 krokov denne.

Ľuďom starším ako 60 rokov sa riziko úmrtia znížilo o 42 percent, ak denne prešli od 6000 do 10.000 krokov. U mladších dospelých, ktorí prešli od 7000 do 13 000 krokov, sa toto riziko znížilo o 49 percent.

Experti pod vedením Banacha použili údaje zo 17 štúdií, na ktorých sa zúčastnilo celkov 226.889 ľudí. Tých sledovali v priemere sedem rokov s cieľom posúdiť vplyv rôzneho počtu denných krokov na ich zdravie. Všetci zúčastnení boli zdraví.

Priemerný vek účastníkov štúdie bol 64 rokov, pričom ženy a muži boli zastúpení v takmer rovnakom počte. Závery štúdie platia podľa Banacha pre ženy i mužov bez ohľadu na vek či miesto bydliska.

Banach pripomenul, že vo svete je k dispozícii čoraz viac moderných liekov na špecifické ochorenia, ako sú napríklad choroby srdcovo-cievneho systému. "Zmena životného štýlu - vrátane stravy a cvičenia - môže byť pri znižovaní kardiovaskulárneho rizika a predlžovaní života minimálne rovnako účinná alebo dokonca účinnejšia," uviedol Banach.