Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Saková: K vražde J. Kuciaka prišlo veľa informácií, no nepravdivých

Na snímke ministerka vnútra SR Denisa Saková. Foto: TASR - Martin Baumann

Vyplatenie miliónovej odmeny, ktorú ponúkla vláda za informácie, ktoré by pomohli odhaliť vraha novinára a jeho partnerky, podľa Sakovej stále platí.

Bratislava 21. júna (TASR) – K vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky prišlo veľmi veľa informácií, ktorými chceli oznamovatelia vniesť svetlo do vyšetrovania a získať tak odmenu milión eur. Vyhlásila to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) s tým, že ani jedna informácia však nebola pravdivá a "skutočne išlo len o pokusy, aby bola odmena milión eur vyplatená". Ministerka sa na počet oznamov od ľudí informovala u prezidenta Policajného zboru SR Milana Lučanského.

Vyplatenie miliónovej odmeny, ktorú ponúkla vláda za informácie, ktoré by pomohli odhaliť vraha novinára a jeho partnerky, podľa Sakovej stále platí. "Nebolo žiadne rozhodnutie súčasného premiéra, že by odmenu nechcel vyplatiť," povedala ministerka. Ako dodala, odmena by bola vyplatená v prípade, že by sa skutočne prišlo na stopu alebo na páchateľa, respektíve objednávateľa na základe oznámenia konkrétneho človeka.

Vláda ponúkla 26. februára odmenu milión eur za informácie, ktoré by pomohli odhaliť vraha novinára a jeho partnerky. Vyhlásil to vtedajší premiér Robert Fico (Smer-SD). Prijímať sa budú aj anonymné podania.

Novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová boli zavraždení 21. februára 2018 výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Informoval o tom prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) z odboru všeobecnej kriminality. Okolnosti prípadu podľa prokurátora nasvedčujú, že išlo o vraždu na objednávku. Na mieste činu vo Veľkej Mači sa našli dve nábojnice a taktiež nevystrelené náboje. Vyšetrovatelia tiež nezistili žiadne stopy zápasu a s najväčšou pravdepodobnosťou nebolo nič odcudzené.