Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

ÚŠP sa k vyšetrovaniu sledovania novinárov zatiaľ nevyjadruje

Na archívnej snímke sviečky a kvety na počesť zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny na Námestí SNP v Bratislave v utorok 27. februára 2018. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podnikateľ Marian K. mal minimálne pol roka platiť za sledovanie viacerých novinárov bývalému šéfovi kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Tóthovi.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa zatiaľ k údajnému sledovaniu novinárov zo strany exnovinára a bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Petra Tótha vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nevyjadruje.

"Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme k veci vyjadrovať ani komentovať informácie z neoverených zdrojov. Informácie budú médiám poskytnuté, keď to bude vzhľadom na procesnú situáciu možné tak, aby nebolo sťažené alebo zmarené vyšetrovanie," uviedla v pondelok pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Podnikateľ Marian K. mal minimálne pol roka platiť za sledovanie viacerých novinárov bývalému šéfovi kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Tóthovi. Informoval o tom v pondelok Denník N s tým, že mal o tom vypovedať na polícii, ktorej sa sám prihlásil po zadržaní podozrivých z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Tóth mal pre podnikateľa sledovať novinárov z viacerých médií. Malo ísť o Mareka Vagoviča, Adama Valčeka, Štefana Hríba, Moniku Tódovú aj zavraždeného Kuciaka. Mená ďalších Tóth neuviedol. Podnikateľ mu požiadavku na sledovanie zdôvodnil tým, že chce na nich pripraviť diskreditačnú kampaň.

Tóth tieto informácie odmieta a tvrdí, že denník klame a skresľuje informácie. Zdrojom novinárky môže byť podľa Tótha advokát poškodených. Tvrdí, že výpoveď s jeho menom a podpisom vo vyšetrovacom spise nie je a jeho priznanie neexistuje.