Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Tibor Sahajda bude lídrom slovenskej výpravy na nedeľných ME v krose

Tibor Sahajda, archívna snímka. Foto: TASR - František Iván

Do holandského Tilburgu odcestovali v piatok aj reprezentantky do 23 rokov Veronika Zrastáková a Zuzana Durcová s juniorkami Alexandrou Zavadskou a Elenou Duškovou.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Už istý účastník maratónu na atletických MS 2019 Tibor Sahajda bude lídrom slovenskej výpravy na nedeľných ME v krose. Do holandského Tilburgu odcestovali v piatok aj reprezentantky do 23 rokov Veronika Zrastáková a Zuzana Durcová s juniorkami Alexandrou Zavadskou a Elenou Duškovou.

Dvadsaťsedemročný Sahajda bude jediným slovenským zástupcom v hlavnej kategórii mužov na 10,3 kilometra. Pri vlaňajšej premiére na tomto podujatí v Šamoríne dobehol najlepšie z tria Slovákov na 59. priečke. Historické maximum mužov SR drží Róbert Štefko, 29. na ME 2002. "Chcem podať stodesaťpercentný výkon, prísť do cieľa 'mŕtvy'. Umiestnenie si netrúfam povedať, lebo tam bude neskutočná konkurencia, Trénoval som v Košiciach, dobre a tvrdo ako celý rok. Tréningy nasvedčovali, že forma je taká istá ako celý rok, čiže na európskej úrovni do 10 km priemerná. Musím povedať úprimne, že ani jeden z nás nemôže momentálne pomýšľať na umiestnenie do prvej dvadsiatky. Treba sa 'vymačkať', potom môžeme byť všetci spokojní. Všetko závisí, ako sa vyspíme, forma môže byť, ale v ten deň sa môžeme cítiť ináč. Cieľ je podať maximálny výkon a zlepšiť si výsledky z predchádzajúcich krosových šampionátov," povedal člen BMSC Bratislava.

Sahajda sa v utorok dozvedel, že jeho čas 2:15:59 hodiny z košického MMM mu postačí na štart na budúcoročných MS v katarskej Dauhe (27. septembra – 6. októbra). Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) stanovila limit 2:16:00 h: "To je u mňa číslo jeden, možno sa už nikdy nezúčastním na MS v atletike. Beriem to s plnou vážnosťou, ideme do toho naplno. Podstatné je byť zdravý, absolvovať kvalitné sústredenia, čaká na mňa aj maratón v Seville. Môj cieľ je zlepšiť si osobné rekordy v kratších disciplínach, súvisí to s predpokladom, že potom môžem lepšie bežať maratón."

Zrastáková je tohtoročná majsterka SR medzi ženami, na európskom fóre štartovala vlani, Durcová sa predstavila v rokoch 2015 a 2016. Zavadská bude na ME súťažiť po tretí raz, jedine Dušková zažije debut. "Väčšina má skúsenosti, vedia, čo na nich čaká. Na popredné pozície to nie je, ale pokúsime sa o zlepšenie predchádzajúcich výsledkov. Verím, že aspoň jeden člen výpravy by mohol príjemne prekvapiť, nebudem však menovať," uviedol tréner Pavel Kováč.

Podľa záverečných prihlášok by v Tilburgu malo súťažiť 583 bežcov (315 mužov, 268 žien) z 38 krajín. Obe čísla by znamenali nový rekord, doterajší patrí vlaňajším ME v Šamoríne, kde sa na trati predstavilo 561 športovcov z 37 krajín.

Program ME v krose - nedeľa 9. decembra:

10.45 juniorky – 4,3 km (93 prihlásených, Elena Dušková, Alexandra Zavadská)

11.05 juniori – 6,3 km (99 prihlásených)

11.35 ženy do 23 rokov – 6,3 km (74 prihlásených, Zuzana Durcová, Veronika Zrastáková)

12.05 muži do 23 rokov – 8,3 km (100 prihlásených)

13.35 ženy – 8,3 km (79 prihlásených)

14.10 muži – 10,3 km (96 prihlásených, Tibor Sahajda)

14.55 miešaná štafeta – 5,8 km (11 prihlásených)