Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

MS v atletike: Repčíkovi chýbal kúsok šťastia, Lomnického podržalo

Egypťan Mohammed Aman (vpravo), Francúz Pierre-Ambroise Bosse (vľavo) a Slovák Jozef Repčík (tretí sprava) počas rozbehov na 800 m mužov na MS atlétov v Pekingu vo Vtáčom hniezde v Pekingu 22. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Lomnickému nakoniec zostalo postupové 12. miesto, zahádže si vo finále v nedeľu.

Peking 22. augusta (TASR) - V úvodnom dni na MS atlétov v Pekingu boli na programe tri finálové disciplíny, okrem maratónu mužov aj ženská guľa a 10.000 m mužov. Bilanciu začali ukrajovať aj Slováci, v kvalifikácii kladivárov Marcel Lomnický, v rozbehoch na 800 m Jozef Repčík a v kvalifikácii trojskokaniek Dana Velďáková.

Kladivár Lomnický v kvalifikačnej A-skupine po prvom hode so 73,10 poslal v druhej sérii kladivo mimo výseč a od limitu na priamy postup do finále (77,00) mal veľmi ďaleko. V 3. pokuse mu náčinie zaletelo našťastie na 74,51 a s miernou neistotou musel čakať, ako sa situácia vyvinie v B-skupine a či sa zmesti medzi postupujúcu 12-ku. Lomnického obavy dosť popri vývine v 'béčku' vzrástli, no nakoniec mu zostalo postupové 12. miesto a zahádže si vo finále v nedeľu o 12.30 SELČ. Už nepostupový na 13. mieste Američan McCullough hodil o 20 cm menej. Iba dvaja kladivári spomedzi 30 štartujúcich postúpili priamo, Poliak Fajdek so 78,38 a Brit Miller so 77,42.

Repčík štvrtýkrát neúspešne

V rozbehu na 800 m sa usiloval svoj štvrtý štart na MS konečne premeniť na postup do semifinále Jozef Repčík. Traja najlepší z každého behu postupovali priamo, šiesti s časom, Repčík nastúpil v druhom rozbehu a nemal to jednoduché. Jedným zo súperov mu bol obhajca titulu Etiópčan Aman, podľa sezónnych časov medzi favoritov patril aj Francúz Bosse, za pomerne rovnocenného súpera pre Repčíka sa považoval Talian Benedetti. Slovenský polkár vybehol na trať vo vonkajšej 8. dráhe, postupne sa prepracoval vpred, po 400 m bol na tretej pozícii, dokonca pred Amanom, posunul sa na druhú, pred záverečnou zákrutou na prvú, prežil aj miernu kolíziu, no vo finiši ho predstihli štyria súperi a musel sa spoliehať na čas 1:48,26, ktorý by ho posunul do semifinále. Tretí rozbeh mu ubral nádeje, rýchlejší od neho boli až traja a keď vo 4. rozbehu pribudli s časom ďalší štyria, Repčík stratil definitívne nádej a štvrtýkrát v kariére skončil na MS už v 1. kole.

Medzi 44 štartujúcimi obsadil Repčík 28. miesto, ako posledný 24-tý postúpil s časom 1:47,03 Etiópčan Umar.



"Už to nie je dôležité, že som len tesne postúpil, o vlások," hodnotil svoj výkon Lomnický. "Boli to nervy, no som tam, boli to nervy, v nedeľu bude nová súťaž. Mám dobrú formu, potvrdil som to v 2. pokuse tesne mimo výseč s hodnotou okolo 77 metrov. V treťom pokuse som nemohol riskovať, lebo by som mohol všetko pokaziť. Vedel som, že sa musím zlepšiť, aj sa stalo, no obával som sa, že nastanú problémy. Cítim sa dobre, ak sa dobre vyspím, verím, že to bude v nedeľu podstatne lepšie ako 12. miesto."

Jozef Repčík bol smutný aj preto, že to nebol beh, na aký sa pripravil. "Myslel som si, že tempo bude udávať Francúz Bosse, no nemal sa k tomu. Zaradil som sa na 3. miesto, snažil sa udržiavať dobrú pozíciu. Po prvom kole som už vedel, že je to pomalé, preto som ťahal, do poslednej stovky som zbiehal prvý. Bol to dobrý pocit, no nakoniec v posledných dvoch troch krokoch ma z oboch strán predbehli. Časom sa postupovať nedalo, ja som sa do trojky nezmestil. Potreboval som aj kúsok šťastia, dal som do toho všetko, aj tréner mi povedal, že mi nemá čo vyčítať. Osemstovka sa tak behá, jeden rozbeh je rýchlejší, iný pomalší, táto disciplína mi pripadá občas trochu nefér. Nepodal som zlý výkon, nestvrdol som, len viac frekvencie mi v závere chýbalo."

Trojskokanka Dana Velďáková na Vtáčie hniezdo nemala dobré spomienky a nebude mať ani po MS. Na olympiáde v roku 2008 si nezapísala ani jeden platný pokus, teraz v kvalifikácii s limitom na priamy postup 14,25 tiež dobre v A-skupine nezačala, po neplatnom prvom skoku dosiahla 13,76, čo nebolo veľa. Vo svojom šiestom štarte na MS sa pokúsila piatykrát prepracovať do finále, v tretej sérii pridala 13,74, zaradila sa na 7. miesto a bolo veľmi neisté, či sa zmesti medzi postupujúcu dvanástku. Béčková skupina prebiehala paralelne a keďže v nej dosiahlo až osem žien lepší výkon, Dana Velďáková skončila už v kvalifikácii s 15. priečkou. Na postup bolo treba minimálne 13,84, zverenke Radoslava Dubovského chýbalo 8 cm. Z 28 štartujúcich priamo do finále so splneným limitom postúpilo päť skokaniek.

Prvá obhajoba v Pekingu vďaka Farahovi, zlato pre Schwanitzovú

O prvý vrchol šampionátu sa postarali vytrvalci vo finále behu na 10.000 m s geniálnym bývalým Somálčanom v britských službách Mo Farahom. Sezónnu tabuľkovú jednotku dosiaľ zdobili impozantné zlaté double na 10.000/5000 m na MS v Moskve i OH v Londýne a na európskom šampionáte a na takýto lesk pomýšľal aj v Pekingu. Očakával sa jeho súboj s Keňanmi Tanuiom, Kamwororom a Muchirim, Etiópia márne vsadila najmä na Edrisa a Mergu, čiernym koňom mohol byť, no nebol Kanaďan Levins. Od začiatku bola pozoruhodná spolupráca Keňanov, ktorí akoby sa snažili spojiť sily v spoločnom úsilí zdolať Faraha. Tempo ostré nebolo, dosť sa menilo, rozhodovala taktika. Na čele sa v druhej polovici usilovala pätica s tromi Keňanmi, Farahom a Američanom Ruppom. Kenský trojblok vyzeral kompaktne, v ňom vnorený Farah pôsobil pokojne, čakajúc na drvivý záver. Geniálny Brit titul nakoniec s istotou obhájil, na čelo sa prepracoval definitívne 500 m pred cieľom, najťažšiu chvíľu zažíval na začiatku posledného kola, keď ustál kolíziu a hroziaci pád. Vo finiši sa mu snažili konkurovať ešte Tanui a Kamworor, no na Faraha nemali.

Vo finále vrhu guľou chýbala štyrikrát zlatá na MS v nepretržitom rade Novozélanďanka Adamsová. Po operácii ramena sa nedostala do výstavnej formy, dobrovoľne vyprázdnila trón a dodala tak chuť súperkám na titul. Súboj o zlato sa zúžil na dve tradičné súperky v sezóne. Viac sa favorizovala tabuľková líderka Nemka Schwanitzová, v tomto roku len dvakrát prehrala, vždy s Gong Lijiao, a práve Číňanka podporovaná diváckou kulisou sa usadila hneď po prvej sérii s 20,30 na čele. Zotrvala na ňom len do 3. série, keď ju Nemka s 20,37 prehodila. Ďalšie pokusy už na poradí na čele nič nezmenili a Nemka, európska šampiónka, sa po striebre na MS v Moskve dočkala prvý raz globálneho zlata so sériou 19,80 - 20,00 - 20,37 - x - 20,10 - x.

Divákov strhli už rozbehy mužov na 100 m a mali čo a koho obdivovať. Najväčší favoriti úsilie na šachovnici vypúšťali a napriek tomu dosiahli obdivuhodné časy. Dovedna sa ich zrodilo osem pod 10 sekúnd s najlepšími Američanom Gatlinom 9,83, jeho krajanom Bromellom 9,91, Francúzom Vicautom 9,92, Jamajčanmi Powellom 9,95, Boltom 9,96, Američanom Rodgersom 9,97, Kanaďanom De Grassem 9,99 a Katarčanom Ogunodem 9,99.

Slováci na ambasáde

Slovenská výprava ešte pred začiatkom šampionátu navštívila ambasádu SR v Pekingu, kde ich privítal veľvyslanec František Dlhopolček. Prijatie sa spojilo aj s blahoželaniami menín Jany Velďákovej i narodenín Márii Gálikovej a s nádejou, že sa pre Slovensko zrodí medaila a ďalšie finálové umiestenia do 8. miesta.



"Od malička sa zaujímam o športu, aj atletiku si veľmi rád pozriem v televízii, najmä keď vidím slovenského športovca," povedal veľvyslanec František Dlhopolček. "Teraz verím, že sa na nás usmeje šťastie a tí, ktorí majú šance, medailu domov privezú. Peking je príliš veľký, aby celý žil atletikou, aj keď sa dosť propaguje. Keby bol šampionát na Slovensku, nepochybne by strhol pozornosť celej našej krajiny."

Výsledky

muži

kladivo - kvalifikácia, skupina A:
1. Pawel Fajdek (Poľ.) 78,38,
2. Nick Miller (Brit.) 77,42,
3. David Söderberg (Fín.) 75,96, ...
5. Marcel Lomnický (SR) 74,51

sumár kvalifikácie:
1. Fajdek (Poľ.) 78,38,
2. Miller (Brit.) 77,42,
3. Litvinov (Rus.) 76,79, ...
12. Marcel Lomnický (SR) 74,51

800 m, 2. rozbeh:
1. Aman (Et.) 1:47,87,
2. Bosse (Fr.) 1:47,89,
3. Murphy (USA) 1:48,08,
4. Benedetti (Tal.) 1:48,15,
5. Jozef Repčík (SR) 1:48,26

sumár rozbehov:
1. Rotich (Keňa) 1:45,83,
2. El Manaoui (Mar.) 1:45,86,
3. López (Špan.) 1:46,06, ...
28. Repčík 1:48,26

ženy

trojskok, kvalifikácia, skupina A:

1. Saladuchová (Ukr.) 14,4,
2. Kňazevová-Minenková (Izr.) 14,27,
3. Williamsová (Jam.) 14,23, ...7. Dana Velďáková (SR) 13,76

sumár kvalifikácie:
1. Petrovová (Bulh.) 14,44,
2. Ibargüenová (Kol.) 14,42,
3. Saladuchová (Ukr.) 14,34, ...
15. D. Velďáková (SR) 13,76