Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Atletika

Richardsonová dozrela a získala titul na stovke: Nevzdávajte sa

Sha´Carri Richardsonová na MS v Budapešti 21. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Richardsonová už ako 19-ročná dokázala zabehnúť stovku za 10,75 a pred olympiádou v Tokiu sa posunula na šieste miesto historických tabuliek časom 10,72.

Budapešt 22. augusta (TASR) - Americká šprintérka Sha'Carri Richardsonová dokázala napokon naplniť svoj potenciál a v pondelok získala na atletických MS v Budapešti svoju prvú medailu z významných podujatí. Dvadsaťtriročná bežkyňa sa stala majsterkou sveta na stovke v novom rekorde šampionátu 10,65 s, navyše z deviatej dráhy.

Richardsonová už ako 19-ročná dokázala zabehnúť stovku za 10,75 a pred olympiádou v Tokiu sa posunula na šieste miesto historických tabuliek časom 10,72. Pod piatimi kruhmi sa však v roku 2021 nepredstavila, keďže dostala mesačný dištanc pre pozitívny test na marihuanu. Ako hviezda sociálnych sietí si vyslúžila podporu bojovníkov za dekriminalizáciu mäkkých drog, no jej očakávaný návrat sa skončil fiaskom. Krátku prestávku od súťažného diania nevyužila Richardsonová produktívne a na mítingu Diamantovej ligy na domácej pôde v Eugene skončila s odstupom posledná. Zlú reklamu si neurobila iba na dráhe, ale aj mimo nej, keď následne v rozhovoroch teatrálne tvrdila, že je aj tak najlepšia. Vytvorila si tak početnú skupinu neprajníkov, ktorí jej na internete posielali odkazy typu "žiadna tráva, márna sláva." Znepriatelila si aj súperky z jamajskej reprezentácie, ktoré ťažko znášali, že ako Američanka má oveľa väčšiu priazeň médií aj sponzorov bez ohľadu na reálne výkony.

V roku 2022 však už rodáčke z Dallasu sebavedomie k úspechu nestačilo. Na domácom šampionáte neuspela a nedostala sa na majstrovstvá sveta, ktoré sa prvýkrát v histórii konali na pôde USA. Jej marketingová hodnota poklesla a tento moment ju donútil prenastaviť si myšlienky. Na sezónu 2023 sa pripravila kvalitne fyzicky aj psychicky. "Som tu a som šampiónka. Nie som späť, som iba lepšia," povedala po zisku zlata Richardsonová.

Večer v Budapešti sa pritom nevyvíjal pre Američanku ideálne. V semifinále po slabom štarte skončila až tretia a do finále postúpila časom. Preto jej prisúdili krajnú dráhu, ďaleko od líderky tabuliek a hlavnej favoritky Shericky Jacksonovej i jej jamajskej krajanky a obhajkyne titulu Shelly-Ann Fraserovej-Prycovej. Nevýhodu však využila vo svoj prospech a cieľom sa prehnala v jedenástom najrýchlejšom čase histórie. "Podpora od trénerov a rodiny, priaznivci i neprajníci. To všetko ma motivovalo a pomohlo prekonať prekážky. Nikdy sa nevzdávajte. Nikdy nedovoľte médiám a komukoľvek inému, aby vás dostali dolu. Bojujte a rozhodnite o svojom osude," poslala odkaz fanúšikom Richardsonová.