Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Atlétka Gajanová sklamaná zo 4. miesta na ME U23: Chcela som viac

Na snímke zľava šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) Martin Pupiš, slovenská bežkyňa na 800 m Gabriela Gajanová a jej tréner Pavel Slouka počas tlačovej konferencie SAZ po návrate z ME do 23 rokov vo švédskom Gävle v pondelok 15. júla 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Rozhodnutie jury zastihlo Gajanovú na dopingovej kontrole. Práve na nej sa iba 19-ročná zverenka Pavla Slouku v AK ZŤS Martin dozvedela, že skončila tretia, hoci pôvodne dobehla štvrtá.

Bratislava 15. júla (TASR) - Slovenská atlétka Gabriela Gajanová má za sebou hektický týždeň. V behu na 800 metrov na majstrovstvách Európy do 23 rokov vo švédskom Gävle sa v sobotu najskôr tešila po diskvalifikácii pôvodne tretej Nadie Powerovej z bronzu. Írska výprava však napokon uspela s protestom proti diskvalifikácii svojej zverenky a Gajanová zostala bez kovu. Rozhodnutie vnímal šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) Martin Pupiš ako prekvapivé, ale nie nespravodlivé.

Rozhodnutie jury zastihlo Gajanovú na dopingovej kontrole. Práve na nej sa iba 19-ročná zverenka Pavla Slouku v AK ZŤS Martin dozvedela, že skončila tretia, hoci pôvodne dobehla štvrtá. Neskôr sa však opäť potvrdilo pôvodné umiestnenie. "Pri odvolaniach niektoré krajiny vyhrávajú častejšie, ako iné. Ale nebolo to rozhodnutie, ktoré by nás vyslovene poškodilo, no stratili sme medailu a to je nepríjemné," povedal Pupiš na pondelňajšom brífingu v Bratislave. "Kontakty boli aj na iných tratiach. Je to nepríjemné, vyhodí vás to z rytmu, mení to tempo. Bolo to ako na hojdačke. Mali sme malú nádej, ale tá je niekedy horšia ako veľká krivda," dodal Slouka.

Na snímke slovenská reprezentantka Gabriela Gajanová.
Foto: TASR


Gajanová júnovým výkonom 2:00,58 minúty vedie európske tabuľky v tejto vekovej kategórii. Preto bežala vo finále s modrým číslom ako najväčšia favoritka. "Ľudia očakávali, že zvíťazím, aj ja som mala na seba veľké nároky. Cítila som na sebe veľký tlak, ľudia čakali, že ako favoritka podám dobrý výkon. Nemusí sa už opakovať, že budem bežať s modrým číslom, ale bol to tlak," povedala Gajanová.



Ako prezradil jej tréner, v rozbehu si poranila členok, čo jej na komforte nepridalo. "Myslím si však, že môj výkon neovplyvnilo zranenie. Nemyslela som na to. Išla som s tým, že budem bojovať. Zvolili sme taktiku, že som išla hneď dopredu a zaútočím na konci. Britky ma však predstihli a nemala som síl na finiš, na aký sú možno ľudia zvyknutí," dodala Gajanová.



Slovenská reprezentantka tak napokon nepridala ďalší úspech k bronzom z ME 2016 do 18 rokov a juniorských ME 2017. Už istá účastníčka jesenného svetového šampionátu v katarskej Dauhe sa nedávno premiérovo predstavila aj v prestížnej Diamantovej lige. V nasledujúcich dňoch si však chce doliečiť poranený členok a potom sa bude pripravovať na vrchol sezóny. Tým budú ME družstiev v Nórskom Sandnese a MS v katarskom meste Dauha.