Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Dvojičky Dana a Jana Velďákové ukončili kariéru na JBL Jump feste

Na archívnej snímke slovenské atlétky sestry Jana a Dana Velďákové. Foto: TASR/Dano Veselský

Atraktívne podujatie na Alžbetinej ulici prinieslo hodnotné výkony, ktoré boli tentoraz na pozadí rozlúčky košických dvojičiek. Tie si pred fanúšikmi naposledy súťažne zaskákali.

Košice 5. septembra (TASR) - Štvrtý ročník nevšedného atletického podujatia JBL Jump fest opäť priniesol kvalitné výkony v atraktívnom prostredí v centre Košíc. Najväčšiu pozornosť pútali sestry Dana a Jana Velďákové, pre ktoré išlo o posledné súťažné podujatie kariéry. "Už jednoducho nepodávame výkony, ktoré by nás dostali na veľké podujatia. Je čas posunúť sa ďalej," konštatovala Dana.

Velďákové sa organizačne podieľali aj na tohtoročnom JBL Jump feste, ktorý prilákal do centra Košíc stovky divákov. Atraktívne podujatie na Alžbetinej ulici prinieslo hodnotné výkony, ktoré boli tentoraz na pozadí rozlúčky košických dvojičiek. Tie si pred fanúšikmi naposledy súťažne zaskákali. Jana skončila v diaľke na 4. mieste, Dana bola v trojskoku druhá. O umiestnenie im však tentoraz nešlo. "Išlo nám skôr o to, aby sme sa dôstojne rozlúčili s divákmi. Pri záverečnom potlesku som mala problém udržať slzy," priznala Dana. Počas kariéry kráčali po boku, trénovali spoločne a povzbudzovali sa. A spoločne sa rozhodli aj dať definitívne zbohom súťažnému doskočisku. "Už je čas. Už jednoducho nemáme na to, aby sme podávali fantastické výkony, ktoré by nás dostali na MS alebo na olympiádu. Keď na to už nemáme, tak sa to neoplatí robiť a treba sa rozbehnúť do ďalšieho života," priznala Dana.

Bezprostredne po poslednej súťaži v kariére mali rožňavské rodáčky mnoho emócií, Dana sa zamyslela aj nad svojou kariérou. "Bola dlhá a fantastická. Dávala som do toho maximum, nič si nemôžem vyčítať. Je pravda, že niektoré momenty nevyšli podľa predstáv, ale celkovo to bolo veľmi fajn. Najviac som hrdá na tri účasti na olympiádach, na medaily z ME v hale, ale aj na samotné štarty na vrcholných podujatiach či finálové umiestnenia," poznamenala Dana Velďáková, ktorá priznala záujem odovzdať skúsenosti vlastným zverencom a viesť k atletike aj deti.

S kariérou je spokojná aj Jana. "Chýba mi iba medaila z veľkého podujatia. Keď to však beriem spätne, tak môžem byť rada, že som na nich vôbec bola, pretože tie limity sú prísne." S kariérou sa rozlúčili za veľkého potlesku košického publika, pred ktorým sa po rokoch súťaženia cítili ako doma. K srdcu im prirástol aj samotný JBL Jump fest, ktorý priniesol atletiku z tradičných štadiónov do atraktívnejších lokácií. Velďákové si ho zrejme nenechajú ujsť ani o rok, už však bez súťažného adrenalínu. Ich atletické tretry už budú visieť na klinci, zrejme však nie doslova. "Smiali sme sa na tom, že by sme ich pripevnili na stenu, ale asi by z toho nebola dobrá vôňa. Trošku sa bojím toho, že nám bude chýbať pohyb. Určite sa však budeme pohybovať v športovom prostredí," uviedla Jana Velďáková.

Nielen samotné sestry, ale aj ich tréner Radoslav Dubovský mal pri záverečnej ďakovačke problém udržať slzy. Aj on však vedel, že koniec raz musí prísť. "Ony sú povahovo veľmi podobné. Ja sa preto nemôžem s jednou pohádať, lebo tým si pohádam obe. Obe ukázali dobré genetické predpoklady, ale najmä húževnatosť a chuť trénovať a niečo dokázať. Ja sa s nimi budem určite stretávať aj naďalej, no určite mi budú chýbať v tréningu," poznamenal Dubovský.

Štvrtý košický JBL Jump fest však nebol iba o dvojičkách Velďákových, ale aj o kvalitných výkonoch svetových atlétov. Zaujal šprintér Emre Barnes, ktorý v behu na 60 yardov dosiahol čas 6,35 s, ale aj Stanislava Lajčáková, ktorá v rovnakej disciplíne vytvorila slovenský rekord (7,63).

Výsledky JBL Jump Fest 2019:


Muži:

Beh na 60 + 60 yardov: 1. Emre Barnes (Tur.) 12,86 s (6,51+6,35), 2. Karol Kwiatkowski (Poľ.) 13,04 (6,58+6,46), 3. Samuel Sloboda (SR) 13,34 (6,66+6,68)

Beh na 60 + 60 yardov cez prekážky: 1. David Ryba (ČR) 15,10 s (7,56+7,54), 2. Bálint Szeles (Maď.) 15,24 (7,59+7,65), 3. Matej Baluch (SR) 15,53 (7,73+7,80)

Skok do diaľky: 1. Dan Bramble 770 cm, 2. Feron Sayers (obaja V. Brit.) 762, 3. Janis Leitis (Lot.) 757

Ženy:

Beh na 60 + 60 yardov cez prekážky: 1. Stanislava Lajčáková (SR) 15,26 (7,63+7,63), 2. Rita Nemesová (Maď.) 15,97 (7,92+8,05), 3. Anna Szymaňská (Poľ.) bez súčtu (7,93+nedokončila)

Skok do diaľky: 1. Juliana Angulová (Ekv.) 629 cm, 2. Lauma Grivová (Lot.) 618, 3. Diána Lestiová (Maď.) 603, 4. Jana Velďáková (SR) 581

Trojskok: 1. Imani Oliverová (USA) 13,43 m, 2. Dana Velďáková (SR) 12,86, 3. Mara Grivová (Lot.) 12,80