Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Kladivárka Hrašnová nemá formu, no verí vo finále

Na snímke slovenská reprezentantka v hode kladivom Martina Hrašnová, archívne foto Foto: TASR - Martin Baumann

Tridsaťdvaročná kladivárka je jednou z troch slovenských atlétov, ktorí v ére samostatnosti získali medailu z MS.

Peking 21. augusta (TASR) - Slovenská kladivárka Martin Hrašnová ešte na začiatku sezóny poškuľovala po svojej druhej medaile z majstrovstiev sveta. Po zdravotných problémoch a následnej strate formy však musela prehodnotiť svoje ciele a tak na šampionát do Pekingu odcestovala s vierou, že sa prebojuje aspoň do finále a v ňom sa uvidí.

Tridsaťdvaročná kladivárka je jednou z troch slovenských atlétov, ktorí v ére samostatnosti získali medailu z MS. Podarilo sa jej to v roku 2009, keď si z Berlína odniesla bronz. Medailové ambície však teraz musela odložiť stranou. "Nemám ideálnu formu, od mája som nemala štart, kde by som hodila cez 70 metrov, takže ani sebavedomie nie je ideálne. Nejdem do Pekingu v dobrej kondícii," priznala.

Hlavným cieľom je tak prebojovať sa do finále, kde je už možné všetko. "Cieľom je postúpiť do finále, ale na to budem musieť ísť na hranici svojich možností. Vzhľadom na to, že úvod sezóny bol veľmi dobrý, tak by som bola sklamaná, keby som sa tam nedostala. Myslím si, že som dosť skúsená na to, aby som sa prebojovala do finále," povedal pre TASR.

Hrašnová absolvovala záverečnú prípravu v domácom prostredí. Vysoké teploty ju donútili trošku upraviť program. "Posledné tréningy som robila doma. Keďže bolo veľmi teplo, musela som vstávať skoro ráno, a ďalší tréning som mala zase neskoro večer. Musela som sa prispôsobiť, inak sa nedalo. No nevadí, aj v Pekingu hlásia vysoké teploty, takže je to dobrá príprava," uviedla.

Po dobrom úvode sezóny prišla kríza a v uplynulých mesiacoch sa Hrašnová nedokázala dostať späť do formy, nepodarilo sa jej to ani tesne pred šampionátom. "Hoci som robila, čo sa dalo. V Pekingu to tak bude len o tom, aby som tie hody zvládla čo najlepšie technicky a keď to vyjde, tak to nemusí byť také zlé."

Pokles formy majú na svedomí najmä zdravotné problémy. Tie si skúsená atlétka privodila "prepáleným" tréningom. "Myslím si, že som spravila prípravu príliš tvrdo a moje telo to ku koncu už celkom nezvládlo. Úvod sezóny som absolvovala napriek problémom, ale potom sa dostavila veľká únava, možno by pomohlo, keby som si dlhšie oddýchla a potom by som to znova nakopla. No ja som do toho išla opäť tvrdo, zamakala som a telo to nezvládlo. Prišli ďalšie zranenia, väčšia únava a už som sa do toho nedokázala dostať späť."

Napriek tomu, že nemá medailové ambície, do Pekingu sa teší. Mesto i štadión dobre pozná, predstavila sa tam už niekoľkokrát, a tamojšie podmienky jej vyhovujú. "Mám to tam veľmi rada, páči sa mi mesto aj štadión. Je tam dobrý kruh, ktorý mi vyhovuje. Jediné čo mi vadí, sú ďaleké cesty na východ. Tie nemám rada pre časový posun, ale inak je všetko fajn," dodala pre TASR.