Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

UNIVERZIÁDA: Volko postúpil do semifinále na 100 metrov

Na snímke Ján Volko (vpravo). Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovenský reprezentant si zároveň časom 47,24 sekundy vytvoril osobný rekord.

Neapol 8. júla (TASR) - Slovenský šprintér Ján Volko vyhral prvý rozbeh na 100 m na 30. Svetovej letnej univerziáde v Neapole v osobnom sezónnom a slovenskom maxime 10,36. Hladko tak postúpil celkovo tretím najlepším výkonom do utorňajšieho semifinále.

"Bežalo sa mi celkom dobre, uvoľnene. Pri štarte chytil reproduktor na štartovacom bloku spätnú väzbu, preto som si po 20 metroch myslel, že štartér zapískal uliaty štart. Trochu som spomalil, ale keď som videl, že všetci ďalej šprintujú, zabral som a šprintoval som aj ja. Štart rozbehov meškal asi 20 minút, z čoho som bol mierne nervózny. Tento pocit už zo mňa opadol a teším sa na ďalšie štarty," uviedol Volko pre portál atletika.sk.

Zverenec trénerského dua Naďa Bendová – Róbert Kresťanko si o dve stotiny zlepšil čas z rozbehu na PTS a z 1. kola Európskych hier v Minsku. Volko v neapolskom rozbehu zdolal o tri stotiny svojho minského premožiteľa Carlosa Nascimenta z Portugalska. Finále je na programe v utorok o 20:40, Volko skončil pred dvoma rokmi na univerziáde na Taiwane na stovke piaty.

Druhý Slovák v rozbehoch na 100 m Lukáš Puchovský obsadil v šiestom rozbehu 8. priečku o stotinku slabším výkonom ako v kvalifikácii – 10,92 sekundy. Celkovo mu to stačilo na 46. miesto.

Slovenský reprezentant Šimon Bujna vyhral na 30. Svetovej letnej univerziáde v Neapole tretí pondelňajší rozbeh na 400 metrov. V osobnom rekorde 47,24 sekundy a celkovo štrnástom najlepšom čase postúpil do utorňajšieho semifinále (19.50 h).

Z každého z troch semifinálových behov sa do stredajšieho finále prebojujú prví dvaja atléti a ďalší dvaja na základe časov. Na stovke vyhral druhý kvalifikačný beh Lukáš Puchovský časom 10,91 s. Postúpil do večerných rozbehov o 18:10. Informovala o tom stránka Slovenského atletického zväzu (SAZ) na facebooku.

Do utorkového semifinále behu na 400 m prekážok hladko postúpila aj slovenská rekordérka na tejto trati Daniela Ledecká. V II. rozbehu skončila druhá časom 59,12 za Zenéy van der Waltovou z Juhoafrickej republiky (57,49).

Kladivárovi Karolovi Končošovi kvalifikácia nevyšla. Ani jeden z jeho troch pokusov sa nemeral. Na postup do finálovej dvanástky pritom stačilo hodiť 59,40 metrov.

Jány a Beniková na 7. mieste v kvalifikácii tímového mixu


Slovenskí strelci Patrik Jány a Diana Beniková obsadili v pondelňajšej kvalifikácii tímového mixu vo vzduchovej puške 10 m na 30. Svetovej letnej univerziáde siedmu priečku. V Neapole nastrieľali 216,6 b. a o šesť bodov nepostúpili do boja o bronz.

Vo finále budú súperiť reprezentanti Kórejskej republiky a Iránu, o bronze sa rozhodne medzi Ruskom a Čínou.

Halas nepostúpil z rozplavieb na 100 m motýlik


Slovenský plavec Adam Halas nepostúpil do semifinále na 100 m motýlik na 30. Svetovej letnej univerziáde. V Neapole skončil v tretej pondelňajšej rozplavbe na siedmej priečke časom 55,50 sekundy.

Na účasť v najlepšej šestnástke potreboval aspoň výkon 53,87 s.

Basketbalistky SR budú hrať o 11. miesto


Slovenské basketbalistky prehrali v súboji v skupine o 9. – 12. miesto na Svetovej letnej univerziáde v Neapole s Maďarskom 50:70. Zverenky trénera Pavla Horičku čaká v stredu 10. júla o 10.30 h záverečný duel na podujatí, v zápase o 11. miesto si zmerajú sily s Rumunskom.

Ženy - o 9. – 12. miesto:

Maďarsko – Slovensko 70:50 (30:17)
Najviac bodov Maďarsko:
Töröková 22, Ahová 21, L. Szűcsová a R. Szűcsová po 7 – zostava a body SR: Filičková 10, Hašková 8, Kováčiková 4, Drobná a Horvátová po 3 (Dulová 6, Balážová a Ošťádalová po 5, Kozáková a Tarkovičová po 3). TH: 12/8 – 5/4, fauly: 15 – 13, trojky: 8 – 6, rozhodovali: Pradová (Arg.), Isačenko (Ukr.), Ke (Čína)


Slovenky mali lepší začiatok, väčšinu prvej štvrtiny si udržiavali tesný náskok. Do druhej časti napokon išli za priaznivého stavu 14:12. Druhá 10-minútovka však priniesla úplne odlišný priebeh. Slovenky síce v úvode ešte viedli, ale potom sa Maďarsko nadýchlo k 18-bodovej šnúre, ktorou v podstate rozhodlo duel. Po 20 minútach prehrával výber trénera Pavla Horičku 17:30.

Aj po polčasovej prestávke predvádzali Maďarky ofenzívny uragán, na ktorý slovenský výber len ťažko reagoval. Súperky mali komfortný náskok, až v štvrtej štvrtine sa podarilo zlepšiť defenzívu a ofenzívu na slovenskej strane, no to už o víťazovi stretnutia bolo rozhodnuté.

Hlasy po zápase:

Pavol Horička, tréner Slovenska:
"Zápas sme dobre začali, v úvodných piatich minútach sme sa ujali vedenia, ale postupne sa hra vyrovnala. Veľký výpadok sme mali v závere druhej štvrtiny, kedy sme súperovi dovolili doskočiť veľa lôpt pod naším košom. Hra sa rýchlo otočila, potom sme sa už nevedeli dostať do zápasu. Súper bol jednoznačne kvalitnejší, my sme hrali veľmi ťažkopádne, nevedeli sme sa dostať ku strelám. Výsledok je spravodlivý. Pokúsime sa zvíťaziť v poslednom zápase na univerziáde.“

Michaela Balážová, krídelníčka Slovenska: "Zápas sme začali dobre, až do polovice druhej štvrtiny sme s nimi držali krok. Potom sme však začali robiť chyby na doskoku a zbytočne sme začali strácať lopty, to nás stálo víťazstvo.“