Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Lewis sa postavil za rovnaké odmeny pre športovkyne, kritizoval Trumpa

Carl Lewis, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Reprezentantky USA už dlhodobo bojujú za rovnaké práva ako majú muži. V uplynulom období boli aktívne najmä futbalistky, ktoré podali začiatkom roku kolektívnu žalobu na Futbalovú federáciu USA.

Lima 6. augusta (TASR) - Deväťnásobný olympijský šampión Carl Lewis vyhlásil, že ženy si zaslúžia spravodlivé a rovnaké platy ako muži a zároveň sa pustil do kritiky Donalda Trumpa. Prezidenta USA označil za rasistu a mizogýna.

Päťdesiatosemročný legendárny atlét to uviedol v peruánskom hlavnom meste Lima, kde predstaví medailové kolekcie pre šprint na 100 m a skok do diaľky pre prebiehajúce Panamerické hry. Lewis pripomenul aj to, že vynikajúcim atlétom sa stal vďaka svojej matke, ktorá súťažila na premiérových Panamerických hrách v roku 1951 v Buenos Aires. "Ak by som nemal vo svojom živote silnú ženu, dnes by som tu nesedel. Moja mama bola priekopníčka," vyhlásil.

Športové reprezentantky USA už dlhodobo bojujú za rovnaké práva ako majú muži. V uplynulom období boli aktívne najmä futbalistky, ktoré podali začiatkom roku kolektívnu žalobu na Futbalovú federáciu USA. Tá sa podľa nich správa diskriminačne a žiadajú od nej rovnaké odmeny, aké dostávajú muži v národnom tíme. "Existuje veľa predsudkov a pramenia zo strachu. Bojíme sa im dať rovnakú príležitosť. Naopak, ja to podporujem," uviedol.

Lewis sa pustil aj do kritiky Trumpa a podľa neho čakajú USA veľké výzvy. "Momentálne je tam veľa problémov. Máme rasistického prezidenta, ktorý má predsudky a je to mizogýn, ktorý si neváži nikoho okrem seba. No to neznamená, že nemôžeme bojovať za to, čo je správne pre ľudí," dodal.

Držiteľ zlatých olympijských medailí zo šprintov na 100 a 200 m, štafety na 4x100 m a diaľky reagoval na nedávne Trumpove vyhlásenia. Prezident USA v uplynulom období niekoľkokrát zaútočil na štyri demokratické kongresmanky z radov etnických menšín a zverejnil proti nim xenofóbne tweety. Okrem iného ich vyzval, aby sa "vrátili" do krajín svojho pôvodu. Skupina demokratiek, z ktorých tri sa narodili v USA, pozostáva z političiek hispánskeho, arabského, somálskeho a afroamerického pôvodu. Informovala agentúra AP.