Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Trojskokan Veszelka skončil na ME ôsmy: Bol to neskutočný zážitok

Na archívnej snímke slovenský trojskokan Tomáš Veszelka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Tomáš Veszelka postúpil z kvalifikácie ako posledný dvanásty a aj keď mal v sezóne skočených zo všetkých až 11. výkon, odvaha i snaha zlepšiť sa mu nechýbala.

Berlín 13. augusta (TASR) - Vo finále trojskokanov uzavrel bilanciu slovenskej výpravy na 24. ME atlétov v Berlíne Tomáš Veszelka. Uspokojil už postupom medzi elitnú dvanástku, no chcel viac, minimálne postup do užšej finálovej osmičky. Cieľ sa mu podaril a výkonom 16,48 m obsadil 8. miesto. Zo súboja o zlato s Azerbajdžancom Alexisom Copellom vyšiel víťazne Nelson Évora z Portugalska so 17,10.

Tomáš Veszelka postúpil z kvalifikácie ako posledný dvanásty a aj keď mal v sezóne skočených zo všetkých až 11. výkon, odvaha i snaha zlepšiť sa mu nechýbala. Traja z finalistov v sezóne pokorili 17 m, Francúz Correa, Portugalec Évora a pôvodom Kubánec Alexis Copello z Azerbajdžanu, najväčší favorit. Svetová tabuľková dvojka, bronzový na MS'09, sa pokúšal v kariére o druhý vzácny kov, nepochybne v zlatom lesku, no napokon ho nezískal.

Copello sa usadil na prvej priečke po 2. sérii so 16,93 a zosadil ho z nej v piatej Évora so sezónnym maximom 17,10. Jeho séria: x - 16,55 - 16,86 - 16,87 - 17,10 - x.

Slovenská výprava sa zaradovala pri prvom pokuse Veszelku, dopadol na 16,48, a to mu stačilo ako ôsmemu v poradí na postup do užšieho finále. So sériou 16,48 - x - 16,29 - 16,26 - x - x naplnil všetky očakávania, ba ich aj prekonal.

Tomáš Veszelka po finále prežíval veľkú radosť. "Počas rozcvičky som cítil, že sily na rozdávanie nebudem mať a všetko som vložil do prvého pokusu. Ja som ani nedýchal pri tretích pokusoch, či ma niektorí nepreskočia a zabránia mi skákať v užšom finále. V sektore sa ťažko behalo, nebol som v tom sám, nejako to nešlo viacerým. V živote som toľko šťastia ako tu nemal. Asi niečo pri mne stálo a zostal som na ôsmom mieste. Neveril som očiam a neverím ani teraz, že som ôsmy."

Šampionát slovenskému trojskokanovi doprial. "V Berlíne som prežil neskutočný zážitok, síce mi sektor nevyhovoval, ale som ôsmy, a to je hlavné. Záverečný pokus mohol byť aj osobák, bol som úplne vyšťavený, ešte som sa vzchopil, zabojoval, neviem ani, odkiaľ som vytiahol sily. Bol to technicky najlepší pokus, zaletel som ďaleko, no bol neplatný. Na šampionáte som postupne prekonával ciele, postúpil som z kvalifikácie, dostal som sa do užšieho finále a užil som si skvelú atmosféru."

Finálové výsledky



muži

trojskok:
1. Nelson Évora (Por.) 17,10,
2. Alexis Copello (Azerb.) 16,93,
3. Dimítrios Tsiámis (Gr.) 16,78,
4. Nazim Babajev (Azer.) 16,76,
5. Pablo Torrijos (Špan.) 16,74,
6. Nathan Douglas (V. Brit.) 16,71, ...
8. Tomáš VESZELKA (SR) 16,48