Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

MS: Škvarkovci išli, potom nešli a napokon prišli: Tešíme sa,že sme tu

Na archívnej snímke slovenská reprezentantka v behu cez prekážky Stanislava Škvarková. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hoci slovenská reprezentantka Stanislava Škvarková nesplnila limit 12,98 sekundy, právo štartu jej prináležalo na základe postavenia v rebríčku.

Dauha 3. októbra (TASR) - Stanislava Škvarková priletela po polnoci zo stredy na štvrtok do dejiska majstrovstiev sveta ako posledná zo slovenských atlétov. Jej cesta k účasti na premiérovom šampionáte bola omnoho spletitejšia, definitívu sa dozvedela len 20. septembra. V katarskej Dauhe však napokon nechýba a pod vedením trénera a manžela Michala Škvarku zabojuje v behu na 100 metrov cez prekážky.

Hoci 23-ročná slovenská reprezentantka nesplnila limit 12,98 sekundy, právo štartu jej prináležalo na základe postavenia v rebríčku. "Do poslednej chvíle to vyzeralo, že to nakoniec vyjde. Pripravovali sme sa na Dauhu, ale na konci uzatváracieho obdobia nám prišlo, že z nejakých nepochopiteľných dôvodov pozvali namiesto mňa iné dve pretekárky, ktoré sú z rozvojových krajín. Pár pretekárok nepotvrdilo účasť, čo znamenalo, že som sa vrátila do rebríčka, ale napriek tomu ma nezobrali. V pondelok (16. septembra) nám povedali, že nikam necestujeme, v piatok (20. septembra) nám prišla správa, že je možnosť štartovať na šampionáte. Povedali sme jasné, chceme ju využiť," opísala Škvarková pre TASR situáciu, v ktorej sa neocitla sama: "Podľa môjho názoru ma dodatočne pozvali aj preto, že bolo veľa negatívnych ohlasov nielen v mojej disciplíne. Ukrátili nás o štart tým, že stanovili 40 prekážkariek a nakoniec bolo z nepochopiteľných dôvodov len 38. Niekde brali nad rámec a inde brali zase menej. Bolo veľa športovcov, ktorí by mali štartovať, no nepozvali ich. Na základe toho nám možno prišla dodatočná pozvánka."



Škvarková (rod. Lajčáková) si v priebehu niekoľkých dní prežila rôzne emócie: "Najskôr to bolo sklamanie, že nás tam nezobrali, ale brali sme to, že všetko je, ako má byť. Už sme boli nastavení, že sa nám skončila sezóna a tešili sme sa na tú olympijskú. A zrazu nám prišlo, že bude ešte jedna súťaž, boli sme chvíľu zmätení, no nakoniec sa tešíme, že sa to podarilo a sme tu."

Pre zmätky v systéme riadiacej organizácie svetovej atletiky vyvstal aj administratívny problém, športovkyňa sa 14. septembra vydala, a keďže už nerátala s cestou na vrcholné podujatie, začala si vybavovať doklady s novým menom. "V deň svadby mi písal šéftréner Martin Pupiš, že asi nepôjdeme. V pondelok sa to potvrdilo, zrazu bolo po sezóne a v stredu si išla vybavovať doklady," vysvetlil Škvarka.

Starý pas už bol po zmene verdiktu skartovaný, nový však stihol doraziť a manželia Škvarkovci museli ešte narýchlo upraviť program: "Netrénovali sme dva týždne, do 8. septembra sme mesiac súťažili dvakrát týždenne, naháňali sme limit, chceli sme sa k nemu čo najviac priblížiť. Do svadby sme si dali voľno, mal som pripravený trojtýždňový plán na MS, od pondelka by sme naň znova nabehli, no automaticky sme prešli na prechodné obdobie, lebo sa už nebolo na čo pripravovať. Dali sme si ďalšie dva týždne voľno s tým, že potom začneme s prípravou na nasledujúcu sezónu. Namiesto toho sme sa vrátili k prekážkam a behaniu. V živote sme niečo takéto nezažili, nikdy sme takto nešli do pretekov, je to ozaj neštandardné," dodal Škvarka, ktorý ako kouč musel zverenku opäť nastaviť na súťažný režim: "To bolo sprvu najťažšie, keď človek vypne hlavu a už sa nesústredí na preteky, nie je úplne jednoduché vrátiť sa do toho. Ale predsa sú to majstrovstvá sveta, to je motivácia sama o sebe. V živote sme na niečom takom neboli, určite to berieme ako dobrú skúsenosť, niečo nové sa naučíme a verím, že nám to veľmi pomôže do budúcoročnej olympijskej sezóny."