Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Na proteste proti prezidentovi došlo v Alžírsku k zrážkam s políciou

Na archívnej snímke Abdal Azíz Buteflik. Foto: TASR/AP

K zásahu bezpečnostných zložiek došlo po tom, ako sa niektorí demonštranti presunuli pred prezidentský palác vzdialený štyri kilometre. Policajti zadržali niekoľko osôb.

Alžír 22. februára (TASR) - V alžírskom hlavnom meste vypukli v piatok potýčky medzi bezpečnostnými zložkami a demonštrantami, ktorí protestovali proti prípadnému piatemu funkčnému obdobiu úradujúceho prezidenta Abdala Azíza Butefliku. Informuje o tom agentúra AP.

Podľa očitého svedectva reportérov agentúry AP poriadková polícia nasadila slzotvorný plyn a vytvorila bezpečnostný kordón po tom, ako sa demonštranti snažili dostať k vstupu prezidentského paláca. Demonštranti reagovali hádzaním kameňov.

Na piatkovom proteste sa zúčastnili stovky ľudí napriek tomu, že v alžírskej metropole platí zákaz protestov. Účastníci demonštrácie sa zhromaždili v meste aj pri známej budove pošty.

K zásahu bezpečnostných zložiek došlo po tom, ako sa niektorí demonštranti presunuli pred prezidentský palác vzdialený štyri kilometre. Policajti zadržali niekoľko osôb.

Oficiálny zákaz konania protestov začal v Alžíri platiť v roku 2001. Vo februári 2018 sa na rovnakom mieste snažili protestovať tisícky začínajúcich lekárov.

Aktivisti vyzvali na celoštátny piatkový protest proti Buteflikovi prostredníctvom sociálnych sietí. Demonštranti vyšli do ulíc aj ďalších miest v krajine vrátane druhého najväčšieho mesta Oran.

Buteflika, ktorý je pri moci od roku 1999, má 81 rokov, pohybuje sa už len na invalidnom vozíku a od mozgovej príhody v roku 2013 sa na verejnosti objavuje len veľmi zriedka.

Prezidentské voľby sa budú konať 18. apríla.