Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Antonov: Rusko neplánuje útočiť na civilné lode v Čiernom mori

Na archívnej snímke z 26. apríla 2023 nakladanie obilia na nákladnú loď v prístave v Izmaile na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Rusko v pondelok odmietlo predĺžiť obilnú dohodu, ktorá v čase prebiehajúcej vojny umožňovala bezpečný vývoz obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov.

Washington 20. júla (TASR) - Rusko sa nechystá útočiť na civilné lode v Čiernom mori, uviedol vo štvrtok ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Ruské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že od štvrtka označí všetky lode v Čiernom mori smerujúce do ukrajinských prístavov za potenciálnych prepravcov vojenského nákladu a bude ich pokladať za možných nepriateľov.

Biely dom v reakcii na toto vyhlásenie Moskvy vyjadril obavy, že by ruská armáda mohla rozšíriť svoje útoky na juhoukrajinské prístavné mestá aj na civilné lode v Čiernom mori.

"Pokusy pripísať Rusku prípravu útokov na civilné lode sú čistým podvrhom," citoval Antonovove slová profil ruského veľvyslanectva vo Washingtone na sociálnej sieti.

"Vyhlásenia USA považujeme za pokus akýmikoľvek prostriedkami zamaskovať svoje vlastné deštruktívne aktivity zamerané na faktickú sabotáž implementácie vzájomne súvisiacich istanbulských dohôd," pokračoval.

Rusko v pondelok odmietlo predĺžiť obilnú dohodu, ktorá v čase prebiehajúcej vojny umožňovala bezpečný vývoz obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Platnosť predmetnej dohody, ktorú vlani pomohli sprostredkovať OSN a Turecko, sa skončila v noci na utorok.

Vlani v Istanbule bola v rovnakom čase podpísaná aj druhá dohoda, ktorá mala uľahčiť export ruského obilia a hnojív počas sankčného režimu zavedeného voči Moskve za rozpútanie vojny na Ukrajine. Moskva sa viackrát sťažovala, že táto dohoda nie je dodržiavaná.