Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Argentínsky minister financií Dujovne rezignoval, nahradil ho Lacunza

Na archívnej snímke je argentínsky prezident Mauricio Macri. Foto: TASR/AP

Prezident Macri už vymenoval Hernana Lacunzu, súčasného ministra hospodárstva provincie Buenos Aires, za nového ministra financií.

Buenos Aires 18. augusta (TASR) - Argentínsky minister financií Nicolás Dujovne v sobotu (17. 8.) rezignoval na svoj post. V liste argentínskemu prezidentovi Mauriciovi Macrimu uviedol, že je presvedčený o tom, že vláda potrebuje vo svojom hospodárskom tíme „výraznú obnovu“ uprostred krízy, ktorá tento týždeň spôsobila strmý pád argentínskej meny peso.

Dujovne v liste ďalej napísal, že počas pôsobenia vo funkcii robil „všetko“, aby pomohol skrotiť značný deficit a znížiť verejné výdavky. „Urobili sme aj chyby, nepochybne, bez váhania to priznáme, a urobili sme všetko, čo bolo možné, aby sme ich napravili,“ dodal. Poznamenal, že jeho rezignácia je v súlade s postojom vlády, ktorá „počúva ľudí a podľa toho koná“.

Prezident Macri už vymenoval Hernana Lacunzu, súčasného ministra hospodárstva provincie Buenos Aires, za nového ministra financií. Lacunza je tiež bývalým generálnym riaditeľom argentínskej centrálnej banky aj mestskej banky Buenos Aires.

Argentínske peso väčšinu tohto týždňa zažívalo voľný pád po šokujúcom výsledku primárnych volieb minulý víkend, v ktorých stredoľavý kandidát Alberto Fernández získal takmer 48 % hlasov, zatiaľ čo Macri len 32 %. Voľby boli všeobecne považované za referendum o vláde, ktorá sa snaží získať pôžičku od Medzinárodného menového fondu a zavádza preto úsporné opatrenia.

Peso sa do konca tohto obchodného týždňa v piatok (16. 8.) prepadlo o 21 %. Zasadilo tak nový úder Macrimu. Ratingové agentúry Fitch a S&P už znížili úverový rating Argentíny a zvýšili tak obavy z bankrotu krajiny, ktorú v októbri čakajú voľby.