Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Armádny zdroj: Stíhačky F-16 by mohla Ukrajina dostať v júni a júli

Na archívnej snímke prelet stíhačky F-16. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Niekoľko krajín vrátane Dánska, Holandska, USA a Nórska sa zaviazalo darovať Ukrajine desiatky stíhačiek F-16 na posilnenie jej protivzdušnej obrany.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 10. mája (TASR) — Ukrajina očakáva, že prvé stíhačky F-16 jej budú dodané v júni a júli. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysoko postavený zdroj z ukrajinskej armády. Zdroj však nekonkretizoval, ktoré krajiny lietadlá poskytnú.

Niekoľko krajín vrátane Dánska, Holandska, USA a Nórska sa zaviazalo darovať Ukrajine desiatky stíhačiek F-16 na posilnenie jej protivzdušnej obrany. Podľa dohôd mal Kyjev prvé stroje dostať v lete tohto roku po ukončení výcviku ukrajinských pilotov.

V médiách sa už objavili nepotvrdené informácie, že prvých šesť zo 45 amerických stíhačiek F-16, ktoré západní spojenci sľúbili poskytnúť Ukrajine, by tam mohlo doraziť v júli.

Kyjev už dlho požaduje dodanie stíhačiek F-16, ktoré by mu pomohli čeliť ruskej vzdušnej prevahe.

Ukrajinské médiá s odvolaním sa príspevok veliteľa vzdušných síl generálporučíka Mykolu Oleščuka na platforme Telegrame v piatok informovali, že Česká republika odovzdala Kyjevu prvý simulátor pre výcvik pilotov stíhačiek F-16. Jeho hlavný modul už testujú a pripravujú na nasadenie ukrajinskí špecialisti.

Podľa ukrajinského letectva ide o plnohodnotný simulátor so skutočným kokpitom stíhačky F-16. V ďalšej fáze bude namontovaná hydraulika, aby pilot čo najviac cítil realistickosť cvičného letu.