Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Arménsko si pripomenie 104. výročie genocídy v Osmanskej ríši

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom pochodu v hlavnom meste krajiny bude pamätník na hore Cicernakaberd v Jerevane. V Arménsku je od 20. rokov 20. storočia 24. apríl Dňom pamiatky obetí genocídy Arménov.

Jerevan/Paríž 23. apríla (TASR) - Vo viacerých arménskych mestách pôjdu fakľové sprievody pri príležitosti 104. výročia genocídy Arménov v Osmanskej ríši z rokov1915-16. Pochody sa majú podľa informácií arménskeho portálu ArmInfo konať v utorok o 19.00 h miestneho času. Cieľom pochodu v hlavnom meste krajiny bude pamätník na hore Cicernakaberd v Jerevane. V Arménsku je od 20. rokov 20. storočia 24. apríl Dňom pamiatky obetí genocídy Arménov.

Arméni žijúci v USA uskutočnia 24. apríla v mestách Los Angeles Washington protestné pochody s požiadavkou prestať s politikou odmietania genocídy Arménov a uznať túto udalosť ako historický fakt. Pochody organizuje Arménsky národný výbor Ameriky a ako upozornil portál ArmInfo, cieľom pochodov v americkým mestách je upútať pozornosť medzinárodného spoločenstva na tento fakt a dosiahnuť schválenie rezolúcie o uznaní genocídy Arménov, predloženej do Kongresu USA. Rezolúciu podporilo 88 členov Kongresu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron 5. februára tohto roku v Paríži na výročnej večeri Koordinačnej rady arménskych organizácií vo Francúzsku (CCAF) oznámil, že 24. apríl sa stane Národným dňom spomienky na arménsku genocídu. Macron v ten deň konštatoval, že "Francúzsko už v roku 1915 nazvalo genocídu tým, čím bola: zločinom proti ľudskosti a proti civilizácii. V roku 2001 po dlhom zápase ju (genocídu Arménov) uznalo zákonom," uviedol francúzsky prezident.

Turecko 6. februára odsúdilo rozhodnutie francúzskeho prezidenta.

Za arménsku genocídu sa označuje hromadné vyvraždenie 1,5 milióna Arménov jednotkami osmanských Turkov z rokov 1915-16. Podľa arménskych zdrojov si masakry a deportácie Arménov v Osmanskej ríši v týchto rokoch vyžiadali až 1,5 milióna mŕtvych. Turecká strana pripúšťa bilanciu 300.000-500.000 obetí, pričom odmieta označovať vtedajšie udalosti za systematické vraždenie Arménov a teda za genocídu.